Як оформити посвідчення багатодітної сім’ї

Для оформлення посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї одному з батьків необхідно звернутися до структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання. Зробити це можна особисто у паперовій або електронній формі (через веб-портали послуг), у межах отримання послуги “єМалятко”, або поштою (реєстрованим поштовим відправленням). У разі особистого звернення необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу (наприклад, оригінал паспорта громадянина України).

Успішна справа за результатом звернення до Надвірнянського бюро правової допомоги

До Надвірнянського бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД звернувся пан Юрій з проханням допомогти встановити факт смерті його матері на тимчасово окупованій території.

Відрахування аліментів на дитину за ініціативою платника

Хоча аліменти зазвичай і призначаються за рішенням суду в частці від доходу матері або батька дитини та (або) у твердій грошовій сумі, сплачувати їх можна і цілком добровільно – за домовленістю батьків. Відповідно до статті 187 Сімейного кодексу України один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Такий підхід дозволяє уникнути судової тяганини та зекономити кошти на судових та виконавчих витратах.

Залучення безробітних до громадських, суспільно корисних та інших тимчасових робіт

Зміни, про які всі так говорять, передбачені Постановою Кабміну від 21.06.2022 № 716. Діє вона з 28 червня та, серед іншого, запроваджує можливість залучення безробітних до громадських, суспільно корисних та інших тимчасових робіт.

Особливості прийняття спадщини під час воєнного стану

У мирний час для прийняття спадщини чи відмови від неї спадкоємцям надається строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини – дня смерті або визнання спадкодавця померлим. Однак, в умовах воєнного стану порядок звернення до нотаріуса змінено.

Як зміняться розміри державних виплат із 1 липня

З 1 липня збільшується розмір окремих видів державної допомоги та виплат. Так, у зв’язку із запланованим Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» зростанням прожиткового мінімуму уже з 1 липня:

Додаткова відпустка на дітей у період воєнного стану

Як відомо, Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною" № 1401-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 квітня 2021 року, забезпечено рівні можливості для чоловіка й жінки у питанні поєднання роботи із сімейними обов'язками. Зокрема, усуваються законодавчі прогалини, що обмежують право батька на відпустку для догляду за дитиною.

Є документ – це документ, що посвідчує особу в період дії воєнного стану

Під час воєнного стану багато хто був вимушений  евакуюватися у більш безпечні регіони України, деякі -  залишилися без паперових чи цифрових документів.  Тому, Урядом для забезпечення швидкого підтвердження особи постановою від 10 березня 2022 року № 248 затверджено порядок застосування єДокумента у період дії воєнного стану.