Чи потрібно змінювати документи громадян при зміні назви вулиці, на якій вони зареєстровані

Після введення в Україні воєнного стану нових масштабів набув процес зміни назв населених пунктів, районів у містах, вулиць та інших об’єктів, які пов’язані із державою-агресором. У багатьох громадян виникли питання, що робити із документами, оформленими на "старі" назви.

Чи потрібно ламінувати документи?

   Через бажання зберегти важливі документи в ідеальному стані, запобігти їх намоканню, вигорянню чи пошкодженню, люди часто їх ламінують.

Протягом якого строку можна звернутися із заявою про прийняття спадщини?

   Цивільний кодекс України встановлює 6 місяців для звернення із заявою про прийняття спадщини. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці.

Надання відпустки військовослужбовцям під час дії воєнного стану

Згідно закону 2822-IX, під час дії воєнного стану військовослужбовці можуть брати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Індексація пенсії -2023 хто і в якому розмірі її отримає?

Індексація — це механізм підвищення грошових доходів громадян, який дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Метою відповідних дій є підтримка найменш фінансово захищених громадян, які вже не можуть працювати, і повністю залежать від пенсійних виплат.

Декретні виплати та хто має право на них

В Україні розмір декретних виплат різниться для працюючих та безробітних жінок та прив'язаний до різних показників. Період декрету теж різниться й залежить від кількості дітей. Усі жінки, які працевлаштовані за трудовим договором, мають право на декретну відпустку і виплату відпускних по вагітності і пологах. Разом із тим, чи мають право на “декретні” інші категорії жінок, у тому ті, які не працюють? Так, мають право, але за певних умов і за окремою процедурою.