Згідно цього Закону, було повернуто блокування коштів на арештованих банківських рахунках боржників, яке діяло до повномасштабного вторгнення в Україну, але було тимчасово призупинено урядом для громадян, чиї заборгованості по виконавчим провадженням не перевищували 100 тисяч гривень. Однак, не всі громадяни слідкували за змінами українського законодавства, а тому дізнались про це після того, як їхні рахунки у банках вже були заблоковані. І, як результат, не можуть вільно розпоряджатись коштами на своїх банківських рахунках.

Якщо на кошти фізичної особи - боржника за виконавчим провадженням накладено арешт виконавцем, така особа може здійснювати видаткові операції з поточного рахунку, тобто – користуватись коштами на рахунку, у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат на місяць.

Розмір мінімальної заробітної плати у 2023 році становить 6 700 гривень, тому 6 700 х 2 = 13 400 гривень.

Тому, для визначення поточного рахунку, з якого боржник зможе користуватись коштами, необхідно вчинити наступні кроки:

  1. Звернутись до виконавця, який наклав арешт на кошти боржника із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій. Така заява може бути подана як в паперовій, так і в електронній формі.
  2.  У заяві про визначення поточного рахунку необхідно зазначити: номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

         Протягом 2-х робочих днів з дня отримання такої заяви, виконавець виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника для здійснення видаткових операцій та не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови надсилає відповідну постанову банку. Після зняття арешту з рахунку, фізична особа – боржник зможе користуватись коштами на рахунку у межах 13 400 гривень на місяць.

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД