Для оформлення посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї одному з батьків необхідно звернутися до структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання. Зробити це можна особисто у паперовій або електронній формі (через веб-портали послуг), у межах отримання послуги “єМалятко”, або поштою (реєстрованим поштовим відправленням). У разі особистого звернення необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу (наприклад, оригінал паспорта громадянина України).

         Крім того, для оформлення посвідчення знадобляться:

  • заява про видачу посвідчення;
  • 1 фотокартка (чорно-біла або кольорова) особи, на яку оформлюється посвідчення, розміром 30 х 40 мм;
  • довідка про взяття на облік ВПО (для переселенців);
  • у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти з нотаріально засвідченим перекладом на українську мову;
  • у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням).

Якщо заявник(ця) не надає згоди на обробку її персональних даних або хоче пришвидшити розгляд заяви, також додаються копії:

  • свідоцтв про народження дітей;
  • свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);
  • сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;
  • посвідки на постійне проживання батьків (для іноземців та осіб без громадянства).

У будь-якому разі видається таке посвідчення безоплатно протягом десяти робочих днів з дати подання заяви. За бажанням заявника посвідчення можуть бути надіслані рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Оплата послуг з відправлення у цьому випадку проводиться за рахунок одержувача.

Так чи інакше, строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення оформлюються з шести років.

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД