Хоча аліменти зазвичай і призначаються за рішенням суду в частці від доходу матері або батька дитини та (або) у твердій грошовій сумі, сплачувати їх можна і цілком добровільно – за домовленістю батьків. Відповідно до статті 187 Сімейного кодексу України один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Такий підхід дозволяє уникнути судової тяганини та зекономити кошти на судових та виконавчих витратах.

         Для того щоб скористатися можливістю добровільної сплати, одному з батьків достатньо подати письмову заяву про відрахування аліментів на дитину з його /її заробітної плати, пенсії або стипендії за місцем отримання такого доходу. При цьому у відповідній заяві обов’язково треба зазначити розмір відрахувань та строк, протягом якого аліменти мають перераховуватися на утримання дитини. Звертаю увагу, що розмір аліментів у цьому випадку може бути будь-яким, у т. ч. становити більше 50% доходу або ж бути менше від законодавчо встановленого мінімуму. До того ж таку заяву можна в будь-який момент відкликати. Складається вона довільній формі, проте обов’язково у ній має бути зазначено:

  • прізвище, ім’я, по батькові та адреса отримувача аліментів або реквізити банківського рахунка, на який перераховуватимуться гроші;
  • прізвище, ім’я, по батькові, день, місяць і рік народження дитини (дітей), на користь якої (яких) утримуватимуться аліменти;
  • розмір аліментів.

         Зразок заяви можна переглянути та завантажити за посиланням https://cutt.ly/BHqawNR. Разом із тим треба пам’ятати, що роботодавець не має права самостійно змінити суму, вказану у відповідній заяві.

         Якщо син / донька проживає на окупованій території або закордоном, є інший вихід - відкрити банківських рахунок на ім’я дитини та перераховувати кошти на нього. Головне у призначенні платежів не забути зазначити, що це виплата аліментів за певній місяць. Також варто попіклуватися щодо збереження платіжних документів.

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД