Пенсійне посвідчення виготовляється на ім’я особи, якій призначено пенсію. Рішення про видачу пенсійного посвідчення приймають територіальні органи Пенсійного фонду України на підставі заяви громадянина.

Розглянемо із Вами 3 кроки отримання посвідчення.

Крок 1. Звернутись до Пенсійного фонду України:

Offline: до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України (за принципом екстериторіальності – незалежно від місця перебування на обліку як одержувача пенсії);

Online:

- через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua);

або

- за допомогою мобільного застосунку “Пенсійний фонд”.

Крок 2. Заповнити відповідну заяву:

 Offline: Пред’явити паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків та додати фото;

 Online:

– в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України у розділі “Щодо пенсійного забезпечення”. Після авторизації – за допомогою Дія. Підпис або кваліфікованого електронного підпису, або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, в т.ч. з використанням технології Bank ID. Також слід завантажити фото особи для виготовлення документу; 

 або

– за допомогою мобільного застосунку “Пенсійний фонд” у вкладенні “До ПФУ”: розділ “Комунікації до ПФУ” – “Заява на виготовлення пенсійного посвідчення”. До заяви необхідно додати фото, завантаживши його через застосунок.

Крок 3. Отримати пенсійне посвідчення.

Пенсійне посвідчення можна отримати у обраному (під час подання заяви) сервісному центрі Пенсійного фонду України.  

Пенсійний фонд України та Міністерство цифрової трансформації України наразі працюють над впровадженням електронного пенсійного посвідчення (е-пенсійного) у застосунку «Дія». 

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД