ПРОТИДІЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ

Дискримінація за ознакою статі – це ситуація, за якої особа та/або група осіб за ознаками статі, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними, зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами або привілеями в будь-якій формі, встановленій Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», крім випадків, коли такі обмеження або привілеї мають правомірну об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними.

Тимчасове обмеження боржника зі сплати аліментів у праві виїзду за кордон

Незважаючи на наявність закордонного паспорта, візи, страховки і всіх необхідних документів, виїзд за кордон буде під загрозою зриву у разі, якщо у Головному центрі обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби є інформація про наявність тимчасового обмеження особи у праві виїзду за кордон. 

Які гарантії та пільги по відпусткам передбачені для осіб з інвалідністю?

Часто  у осіб з інвалідністю виникають питання щодо того, якими трудовими правами вони наділені. Ми вирішили детально розібратися у питанні пільг  для таких осіб щодо надання щорічних відпусток.

Що таке земельна частку (пай) та хто має на неї право?

Земельне законодавство не містить чіткого визначення поняття земельної частки (паю). Поняття земельна частка (пай) безпосередньо пов'язане з паюванням земель сільськогосподарського призначення, що перебували у колективній власності. При паюванні земель було передбачено визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, так званих колгоспів, без виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості).

Як поновити пропущений строк пред'явлення виконавчого документа на виконання

Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Переважне право на залишення на роботі

Відповідно до статті 42 КЗпП України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

Хто може йти в декретну відпустку, окрім мами?

06 травня 2021 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» № 1401-ІХ (далі за текстом – Закон України), який Верховна Рада України ухвалила 15 квітня 2021 року.