Що таке скарлатина ?

          Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А. Найчастіше хворіють діти переважно у віці 2-10 років. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом ( через дрібні бризки слини при кашлі та чханні), а також контактно-побутовим шляхом (наприклад, через предмети побуту, рушник, іграшки та інше), якими користувалася інфікована людина.Для скарлатини характерні симптоми загальної інтоксикації, ангіна та висип на шкірі. Початок хвороби гострий. Тривалість інкубаційного періоду – від декількох годин до 7 – 12 днів.

«Профілактика кліщового енцефаліту.»

Кліщовий енцефаліт – це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може призвести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків.

Вплив стресу на здоров’я

Триває війна… Вже рік   кожен з нас  відчуває занепокоєння, тривогу  й переживає стрес.  Це прийнятна реакція  нашої психіки і організму на ситуацію, що склалася. Війна —  це надпотужний стрес, до якого важко пристосуватися, особливо якщо він розтягнутий  у часі. Навіть, якщо Ви знаходитеся у відносно спокійному регіоні, розум сприймає загрозу близькою. Ті, хто виїхав, також зазнають стресів. Але іншого типу. Окремо стоять фронтовики — у них бойовий стрес. Реакція на стрес буде різною в усіх людей. Все залежить від генів і попереднього досвіду: те, яким було наше дитинство, як нас навчили реагувати на стреси в ньому. У малих дозах стрес корисний, але коли він стає довготривалим чи хронічним, це може мати серйозні наслідки. При стресі людина  гірше відчуває свої фізичні потреби, тому може не помічати змін у стані здоров’я. Але «ефект накопичення» наздоганяє загостренням хронічних хвороб чи неприємними симптомами, які вперше проявилися лише під час війни, що може мати серйозні наслідки для організму. 

Непрохані гості - глисти

           Глисти, або гельмінти, – узагальнена назва паразитів, здатних проникати в організм людини і тварин. Згідно з даними ВООЗ, понад 40 млн людей у світі є носіями різних паразитарних інфекцій, де більшу частину складають гельмінти. Зараженню глистами підлягають і дорослі, і діти. Існує маса різновидів цих паразитів, тому для батьків важливо знати симптоми гельмінтозу у дітей, а також методи його лікування та профілактики.            

Дифтерія: причини виникнення та методи лікування

            Дифтерія – гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, що характеризується розвитком фібринозного запалення в місці потрапляння  збудника (уражаються переважно верхні дихальні шляхи, слизова оболонка ротоглотки). Передається дифтерія повітряно-крапельним і повітряно-пиловим шляхом. У деяких випадках можлива реалізація контактно-побутового шляху зараження (при користуванні забрудненими предметами побуту, посудом, передачу через брудні руки). Збудник здатний розмножуватися в харчових продуктах (молоко, кондитерські вироби), сприяючи передачі інфекції аліментарним шляхом.