Фото без опису

Згідно з календарем літо добігає кінця, а згідно з градусником -  ще в розпалі. Разом з жаркими спекотними днями не виключена можливість захворіти різними кишковими захворюваннями, які викликаються бактеріями та вірусами.

         Одне із них, яке поширено на території України – це ротавірусна інфекція.

        Ротаві́русна інфе́кція— інфекційна хвороба вірусного походження, яка перебігає з тяжкою діареєю.

         Щорічно в Україні реєструється декілька тисяч випадків ротавірусного ентериту, в основному серед дітей.

         Майже кожна дитина у світі до 5-річного віку заражається ротавірусом принаймні один раз.  Ротавірус дуже заразний.

            Джерелом ротавірусів є людина. Вірус виділяється з фекаліями , а попадає  в організм людини через рот. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі. Це часто відбувається через те, що дитина неправильно миє руки або не миє їх взагалі. Іноді зараження відбувається при вживанні зараженої їжі або води. Вірус може тривалий час жити на таких поверхнях, як дверні ручки, іграшки та інші тверді предмети.

         Хворобу реєструють протягом усього року. Проте особливістю її як вірусного гастроентериту є підйом в осінній період з подальшим наростанням у зимово-весняний.

         Симптоми захворювання переважно з’являються через 2 дні . Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос. Також, може з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні.

         Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.

         Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. ВООЗ рекомендує вводити першу дозу ротавірусної вакцини якомога швидше після 6-тижневого віку. В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих  ( не є обов’язковою), тобто вакцинуватися можна власним коштом.

         Необхідно дотримуватися  правил миття рук з милом ,  поліпшення водопостачання та санітарії. Для дітей грудного віку є важливим виключно грудне вигодовування .

При появі перших симптомів інфекційного захворювання потрібно НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЯ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ В ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАКЛАДИ

 

Лікар-дезінфекціоніст                      Г.Катаман