Фото без опису

 

Епідемічний паротит (“свинка”) гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням слинних залоз, а іноді й інших залоз, які мають вивідні протоки (статеві, молочні, підшлункова), центральної нервової системи .

Збудник паротиту  вірус у зовнішньому середовищі  швидко гине під впливом УФ–випромінювання, високої температури, дезінфікуючих засобів. Єдиним джерелом інфекції є хворі на різні форми (типові та стерті, субклінічні) епідемічного паротиту. Хворий починає виділяти вірус у  довкілля за 3 дні до початку проявів хвороби та продовжує протягом 9 днів після. Механізм передачі – повітряно-крапельний. Слина, краплини носоглоткового слизу, що містять вірус у слині, можуть потрапляти через повітря до іншої людини при чханні, кашлі, розмові або контактно-побутовим шляхом через забруднені руки, немитий посуд, іграшки або інші заражені предмети.

На епідемічний паротит найчастіше хворіють діти. Осіб чоловічої статі епідемічний паротит уражає в 2 рази частіше з виникненням явних (симптомних) проявів, ніж дівчаток та жінок. Паротит дуже небезпечний ураженням статевих залоз: у хлопчиків і чоловіків свинка може ускладнитися в орхіт; у дівчаток і жінок – офорит (рідше).

Вірус паротиту також може уразити підшлункову залозу і викликати гострий панкреатит. При проникненні в центральну нервову систему вірус паротиту небезпечний розвитком серозного менінгіту, менінгоенцефаліту.При паротиті може також розвинутися ураження середнього вуха, наслідки якого стійка глухота.

Профілактика

 Профілактика епідемічного паротиту, в першу чергу, полягає в вакцинації.  Щеплення проводиться дітям у віці 1 року. В вакцину включені антитіла проти кору і краснухи. У 6 років проводять ревакцинацію, після якої виробляється стійкий імунітет до захворювання і зараження виключається практично на 100%. Якщо за медичними показаннями або з причини відмови від щеплення був порушений графік вакцинації, то можна пройти вакцинацію в будь-якому віці, а ревакцинацію не менше ніж через 4 роки. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

 Пам’ятайте! Відмовляючись від вакцинації, ви ставите під загрозу свої життя і здоров’я!

 

У вогнищах епідемічного паротиту необхідно дотримуватись гігієнічного режиму (вологе прибирання, провітрювання), знезараження предметів побуту (посуду, іграшок і т.п.) та правил особистої гігієни. Для запобігання зараженню оточуючих осіб хворих на епідемічний паротит потрібно ізолювати на термін не менше 9 днів від початку хвороби. Для запобігання розповсюдження інфекції в організованому колективі дітей до 10 років, які спілкувалися з хворим та не хворіли на епідемічний паротит, рекомендовано відсторонити від відвідування  закладу з 11-го по 21-й день.

 

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ »                     І.Я. Горбаль-Клим’юк