Фото без описуБагато чудових свят має український народ, всі вони супроводжуються красивими, сповненими таємничою силою та глибоким змістом обрядами.

Але, мабуть, одним з найдивовижніших, найколоритніших та наймістичніших є свято Івана Купала, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят . За народним звичаєм, цього дня молодь зі співами й жартами прямує до води, розкладає вогнища й танцює навколо них. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала.
Волосівська сільська бібліотека не змогла не долучитись до святкування Івана Купала, тому в рамках літньої програми стало саме це свято. 
Одним із атрибутів купальських традицій є віночок, сплетений із різноманітних трав та квітів. Мистецтво плести вінок — ціла наука, яку сьогодні майже забули. А раніше вона передавалася з покоління в покоління. Важливо було знати, як і коли збирати квіти, як вплітати і зберегти, яке зілля з яким поєднувати, як замочувати квіти у рослинних соках, щоб вони довше були свіжими, оскільки свіжий вінок — на добро. 
Напередодні свята 05 липня завідуюча бібліотеки організувала екскурсію до місцевого ставка на майстер-клас з плетіння віночків «Заплету віночок, заплету шовковий», який дав змогу розкрити всі секрети плетіння вінків, адже купальський віночок — це не просто окраса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає та волосся береже. У купальські віночки впліталося багато різних квітів і кожна квітка щось символізувала. Усі присутні приймали активну участь у цьому захопливому дійстві. Саме з польових квітів діти сплели свої віночки, а хто не знав, як це робити була чудова нагода повчитись. Витративши небагато часу і зусиль, можна зробити своїми руками стильний аксесуар. А поки плелися вінки проходила пізнавальна бесіда «Звичаї та традиції дня Івана Купала», під час якої присутні на березі ставка дізнались про історію виникнення купальських народних звичаїв, прикмети і повір’я цього свята, магічну ніч, коли молоді люди шукають чарівну вогняну квітку щастя – цвіт папороті, а також про різновиди українських віночків. 
По закінченню цього колоритного свята відбулась фотосесія на природі у вінках та кидання на воду.
Полинь, віночку, по бистрій хвилі,
Поплинь під хату, де живе милий. 
Про більш обширну інформацію краси і неповторність цього свята для користувачів в стінах бібліотеки була виставка— інсталяція « Магічна ніч на Івана Купала», на якій була представлена література та флаєра історії легенди купальського свята.
Народні повір’я, традиції і обряди це відгуки давнини, відгомін наших предків, це те, що нерозривно нас пов’язує з минулим. Вони є живильним бальзамом для нашої душі та цілющою, потужною енергією, яка заряджає нас для майбутнього життя. Можливо, і нам слід дотримуватися обрядів та звичаїв наших пращурів, щоб хоч раз на рік зануритися в містичну ніч, яку так любили наші предки.

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2154733434806879&id=1930923870521171