Асоціація міст України - майже ровесниця нашої молодої незалежної держави.

Вона має досить цікаву і динамічну історію. За цей відносно короткий проміжок часу своєю активною суспільною діяльністю вона зуміла не тільки привернути увагу широкої громадськості, об'єднати для співпраці більшу частину українських міст, а й змусила поважати себе усі гілки влади.

Протягом років своєї діяльності АМУ бере активну участь у формуванні законодавчої бази місцевого самоврядування, реформуванні бюджетної політики та міжбюджетних відносин, надає інформаційну, організаційну та консультативну допомогу своїм членам, опікується проблемою підготовки і перепідготовки муніципальних кадрів, налагоджує міжнародні побратимські зв‘язки між містами.

АМУ заснована в червні 1992 року, і на той час до її складу входило 35 міст. На міжрегіональній нараді керівників міських Рад, що відбулася тоді в Дніпропетровську, було визначено основну мету діяльності Асоціації - підтримка курсу ринкових перетворень, розширення горизонтальних зв'язків між містами на ґрунті економічного співробітництва, захист законних прав та інтересів членів Асоціації в органах влади та управління, взаємодія з владними структурами і громадськими об'єднаннями в справі перетворення України на країну з соціально орієнтованою ринковою економікою.

У січні 1995 року на загальних зборах Асоціації був прийнятий новий статут, згідно з яким вона стала носити свою теперішню назву - Асоціація міст України, і одержала статус всеукраїнської недержавної організації.

АМУ є потужною організацією, що довела свою спроможність захищати інтереси місцевого самоврядування на національному та європейському рівнях.

АМУ  лобіює інтереси територіальних громад в центральних та регіональних органах державної влади, регулярно інформує їх та громадськість про проблеми місцевого самоврядування та шляхи їх вирішення. В квітні 2003 року з її ініціативи  вперше в Україні проведено парламентські слухання з питань місцевого самоврядування.

За ініціативи АМУ та при її безпосередній участі розроблено цілу низку законопроектів та концептуальних документів. Серед них найважливіші: положення ХІ розділу Конституції України „Місцеве самоврядування”, Закон України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Хартія українських міст, Бюджетний кодекс України. На клопотання АМУ Указом Президента України 7 грудня встановлено День місцевого самоврядування.

Відповідно до Закону України „Про асоціації органів місцевого самоврядування” від 16.04.2009 р. № 1275 АМУ перереєстровано у Всеукраїнську Асоціацію органів місцевого самоврядування „Асоціація міст України”.

Асоціація міст України планомірно поглиблює стосунки між українськими містами та їх європейськими партнерами. Наприкінці 2002 року її було прийнято до Ради європейських муніципалітетів та регіонів, що безперечно зміцнило її міжнародну позицію та репутацію України як держави, що прагне до європейської спільноти.

У 1999-2001 роках було розбудовано мережу регіональних відділень Асоціації, яких нині діє 25 у всіх регіонах України. 

Сьогодні Асоціація міст України об'єднує 557 міст, селищ і сіл, в яких проживає понад 80% населення України.