Як уже повідомлялося Борщівник Сосновського отруйна рослина, небезпечна для людей.

Що за рослина таке борщівник і в чому його небезпека.

Борщівник Сосновського – це дво- або багаторічна рослина поширення якої негативно впливає на біорізноманіття. Він агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід, монополізує територію. Найстрашніше в борщівнику – це сік. Опік від борщівника Сосновського набагато серйозніше. Ви можете навіть не відчути, що обпеклися, а сам опік може проявитися на другий чи третій день. Підступність також у тому, що опіки від борщівника зазвичай супроводжуються пухирями, тобто виходять опіки.

З огляду на вище зазначене, ЗОБОВ’ЯЗУЄМО мешканців сіл Волосова, Гаврилівки, Переросля та Фитькова ЛІКВІДУВАТИ ДАНИЙ БУР’ЯН НА СВОЇХ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНКАХ.

Запобіжні заходи при роботі з борщівником:

Підготуйте воду і мило, щоб при випадковому попаданні соку на тіло промити його;

a) Не торкатися ні до яких частин рослини відкритими ділянками тіла;

б) Працювати тільки в довгих непромокальних рукавичках. Ні в якому разі не використовувати тканинні рукавички при роботі з борщівником;

в) Одягати треба штани і курточки з довгими рукавами.

г) Також добре б одягнути чоботи, в крайньому випадку інше закрите непромокальне взуття.

д) І дуже бажано використовувати захисні окуляри.

е) Після роботи з борщівником не торкайтеся голими руками до соку, який залишився на рукавичках, інструментах, взутті, одязі.

Обов'язково відразу після закінчення роботи помийте інструменти та взуття;

є) Виперіть одяг після роботи з борщівником;

НЕ використовуйте тримери та кущорізи, так як сік може розбризкуватися на всі боки.

ж) Якщо працюєте в парі з кимось, то працюйте подалі один від одного.

Що робити якщо опік таки отримали:

По-перше, при опіку борщівника треба негайно промити уражену ділянку шкіри з використанням мила і ДУЖЕ БАЖАНО не виставляти її на сонці протягом 48 годин.

Якщо сік потрапив в очі, то їх треба промити великою кількістю води і кілька днів потім слід носити сонцезахисні окуляри.

Ну і якщо опік таки проявився, особливо з піхурами, то потрібно звернутися до лікаря. Ні в якому разі не доторкайтесь до бульбашок, якщо вони лопнули, накладіть стерильну пов'язку.