"Малювати картини руками не  можна  

Лише серцем, що б’є у душі… 

 В тім, де мешкає дивний художник, 

 Що натхнення черпає в собі."

Фото без опису

Цієї неділі на велике свято Преображення Господнє в Гаврилівській бібліотеці-філії Переріслянської сільської ради ОТГ в рамках проекту «Жива книга: історія успіху», який реалізовує наша бібліотека відбулась святкова мистецька академія "Палітра кольорів" з краянином, талановитим художником Іваном Гавкалюком.

     Багата талантами наша прикарпатська земля. Серед мальовничої природи хутора Ворона, поблизу села Гаврилівка,  в дачному будиночку навколо якого стрункі смерічки, квіти, неподалік ставок, білокорі берізки, живе чуйний, добрий, порядний господар - Іван Дмитрович Гавкалюк, якого Бог обдарував надзвичайним талантом художника.

     «Скільки картин написано серед цієї чарівної природи, що так надихає Івана Дмитровича на творчість? А скільки ще буде написано?

      Хтось творить красу словом, хтось зачаровує неповторністю та глибиною звуку, а комусь на роду написано віддзеркалювати цей дивовижний світ на білосніжній канві малярського полотна. За вдачею жартівливий, прекрасний кулінар, з ліричною душею, вміє гарно танцювати і має чудовий, неповторний голос та добрі газдівські руки» - такими щирими словами розпочала бесіду про односельчанина завідуюча бібліотекою Марія Мельник.


Фото без описуФото без опису



Фото без описуФото без опису


     Народився Іван Дмитрович в квітні 1945 р. в с.Гаврилівка. Після закінчення семирічної школи поїхав на навчання в Миколаївське судно-будівельне ПТУ там і залишився працювати на Миколаївському заводі «Океан» корабельним маляром. Відслужив в рядах Радянської армії, де здобув ще одну професію - машиніста-екскаватора, яка стала його годувальницею. Демобілізувався в 1968 році та повернувся в своє рідне село. Дуже любив малювати і на цей час він уже мав чимало картин, які здебільшого дарував своїм рідним, знайомим.

    Працював в Пасічнянському кар’єрі нерудних копалин, в Івано-Франківському ПМК, пізніше ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» звідки і пішов на заслужений відпочинок. Пишається своїми синами – Володимиром і Владиславом, які часто приїздятьдо нього в гості.

     Пошанувати свого краянина, земляка прийшли ті, хто поцінуновує творчість художника, захоплюється його роботами і хоче дечому навчитись. Ведучі Іванна Одокій та Роман Мельник вдало поєднували розповідь про винуватця свята, ознайомлювали присутніх з його творчістю, запрошували бажаючих до слова, оголошували музичні сувеніри.
 

Фото без опису

Фото без опису


Фото без описуФото без опису

     Цікаву презентацію «Мистецька палітра кольорів Івана Гавкалюка» підготувала і провела Іванна Одокій. Творчий доробок Івана Дмитровича на сьогодні нараховує понад 600 картин на різну тематику: ліричну, побутову, історичну, жанрову та найбільше на релігійну. Його полотна є в Гаврилівській, Верхньомайданській, Краснянській та Надвірнянській церквах. Є чимало картин з красивими, неповторними пейзажами, натюрмортами та портретами. Неодноразово його картини виставлялись в Музеї історії Надвірнянщини, були представлені на святі патріотичної та стрілецької пісні, святкуванні Дня Незалежності в місті Надвірна. 

     З щирими і теплими словами до Івана Дмитровича звернувся староста села Гаврилівка, Василь Грицяк: «…надзвичайно талановитий, чуйний, добрий, порядний,безвідказний, всім старається догодити, любить робити добро людям…» та побажав міцного здоров’я, творчого натхнення, визнання у мистецтві та мирного неба.

   Роман Мельник, реставратор іконописних справ, художник-іконописець зауважив, що: «Приваблюють і милують око пейзажі митця, написані у м’яких, приглушених тонах, вони оспівують то тиху радість цвітіння дерев навесні, то такий же тихий смуток золотавої осені. Велику увагу звертає на освітлення та контрасти з тінню, що породжує інтенсивне почуття динамічного життя природи. У природі він береже реальність зображення з увагою до кольорового багатства, продуманості композиційної структури, з зануреністю в поетичну настроєність мотиву.


Фото без описуФото без описуФото без опису


          Та особливе місце в творчості Івана Дмитровича займає релігійний жанр. Майстерно володіє як олійною технікою, так і аквареллю, гуашшю. У ньому втілилося все те сокровенне, що притаманне натурі художника, який з насолодою відпочиває за роботою і з радістю віддається мистецькому покликові».

      Музичні дарунки «Художник», «Волошки», "Букет моїх пісень", "Квітка душа",  які припали до душі гостям прозвучали у виконанні Іванни Одокій та Христини Хабайлюк.
         Цікавою та дотепною була  поставлена сценка "Дві панянки" у виконанні акторів Віктора Федюка та Романа Мельника, що звеселила присутніх і додала  гарного настрою

     Гості з великим задоволенням передивлялись організовану в бібліотеці персональну виставку «Світ крізь призму кольорів» творчого доробку Івана Гавкалюка.Задавали найрізноманітніші запитання: Як ви зрозуміли, що хочете стати художником? Чи отримуєте задоволення від своєї роботи? Як розумієте, що картина вже завершена? Чи робите попередні креслення олівцем? Над чим тепер працюєте?

    На всі ці запитання і інші, ви дізнаєтесь переглянувши згодом фільм про митця Івана Гавкалюка.