Фото без опису

За даними Асоціації стоматологів Українинині практично кожен дорослий  українець має карієс кількох зубів (до 12 років  по чотири шість хворих зубів), старші за 40 років  пародонтит, який може призвести до втрати зубів у 60-70 роківа 50% тих, кому за 60  знімні протези.

Основна причина втрати зубів  низька культура догляду. 

Зі шкільних років ми пам’ятаємо, що нам демонстрували, як впливає захворюваність зубів на весь організмЗа поганого стану нервової, ендокринної систем, шлунково-кишкового тракту більш активно руйнуються зуби та кісткова тканина, що оточує та утримує зуб. Водночас, велика кількість хворих зубів, вогнища запалення у тканинах, навколо зуба, спричинюють захворювання нирок, серця, печінки. Втрата зубів, а отже, жувальної ефективності, провокує загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Страх болю не пускає людей до стоматолога

За останні роки у стоматології сталася революція. Це стосується практично всього: лікування, протезування, хірургії, відновлення, реставрації зубів. Наприклад, будь-яку процедуру можна зробити без болю. І це не дрібниця: за спостереженнями стоматологів, часто страх болю не пускає людей до стоматолога. При цьому абсолютна більшість українців мають потребу у стоматологічній допомозі.

Стоматологи кажуть, що профілактику треба починати з 12 місяців і дотримуватися все життя. Йдеться і про профілактичні огляди, і про лікування, і про гігієну, і про вживання достатньої кількості кальцію, вітаміну D, і про обмеження у споживанні солодощів.

Здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, до якого належить і гігієна, і харчування. Нині пересічний українець вживає 50% добової потреби кальцію, а 30% населення має дефіцит вітаміну D (який сприяє засвоєнню кальцію). Фахівці нагадують, що одним із найбільших ворогів зубів є солодощі. Тож їх споживання краще обмежити, а після вживання почистити зуби. Ця порада головним чином стосується дітей, адже стан стоматологічного здоров’я наймолодших пацієнтів лікарі оцінюють як незадовільний: рівень захворюваності українських підлітків у рази вищий, якщо порівнювати з підлітками Європи. Дітей треба виховувати, що хоч яким би досконалим не було лікування, все ж, хвороби краще попереджувати.

Відвідування спеціаліста обов’язкове також з метою контролю за станом порожнини рота з точки зору розвитку пухлин. Є ряд захворювань слизової оболонки порожнини рота (лейкоплакія, гіперкератоз губ, ерозивні хейліти, хронічні тріщини губ тощо), що протікають поволі і не завдають болю або інших неприємностей, але мають схильність перероджуватися у злоякісні пухлини. Своєчасне їх виявлення та лікування допоможе зберегти не тільки здоров’я, а й життя людини.

Необхідно з дитинства приділяти увагу гігієні порожнини рота, грамотно харчуватися, давати зубам жувальне навантаження, регулярно відвідувати стоматолога і Ви збережете свої зуби, а значить, забезпечите здоров’я всьому організму. Тож, яким би досконалим не було лікування, хвороби краще попереджувати.