Фото без опису

У 2007 році Генеральною Асамблеєю ООН  прийнято рішення щороку відзначати  2 квітня як День поширення інформації щодо проблем аутизму. Тому, починаючи з 2008 року, по всьому світу, і в Україні теж, в цей день, проводиться Міжнародна акція «Light It Up Blue» («Засвіти блакитним світлом»), коли небайдужі одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, організовуються різні освітні заходи, присвячені інформуванню суспільства про проблему аутизму і розраховані на аудиторію дітей, батьків, вчителів, медичних працівників. Блакитний колір і пазли є символами цього дня.

День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб поширювати інформацію про цей розлад в усьому світі, допомогти сім’ям, в яких народжуються такі діти, рухатися правильним шляхом, адже чисельність дітей, які страждають аутизмом, висока у всіх регіонах світу. Раніше говорили про 1 дитину зі 100, яка має цей розлад, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть одну із 65.

Розлади аутистичного спектру (РАС) починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки і лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. Аутистам або як їх ще називають «люди дощу», дуже важко комунікувати зі світом і спілкуватися з іншими людьми, вони можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. Рівні їх розумової діяльності варіюють в надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових невербальних когнітивних навичок. Такі діти проявляють здібності, іноді просто геніальні, до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть для них цікавими. До 6 років мозок дитини активно засвоює інформацію і якщо намагатися розвивати «дитину дощу» до цього віку зусиллями психологів, арт-терапевтів, логопедів, то з часом таку дитину можна адаптувати до соціального життя.

Аутизм, як окрему проблему, виокремили лише наприкінці 30-х років минулого століття. Відтоді змінилися підходи до лікування і діагностика.

Останні дослідження усе частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води. В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше.

Діти з аутизмом поряд із нами, і вони – це частина нашого суспільства.
Одягай блакитне, поширюй інформацію про аутизм!