Фото без опису

Туберкульоз – небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є Mycobacterium tuberculosis

Зменшення кількості хворих та запобігання розповсюдженню туберкульозу залежить від своєчасності виявлення та якості профілактики.

 

Існує 4 основні види профілактичних заходів: соціальні, специфічні, хіміотерапевтичні та санітарні.

 

 1. Соціальна профілактика

Захворюваність на туберкульоз залежить значною мірою від умов проживання людей. Несприятливі фактори зовнішнього середовища, постійні стреси, погане харчування, куріння, пияцтво, вогкість і  бруд у будинку, небезпечна для здоров’я робота багаторазово збільшують ризик виникнення хвороби.

Харчування при туберкульозі має бути калорійним, із високим вмістом білку, достатньою кількістю вітамінів і мікроелементів. У день рекомендується 5-6 прийомів їжі невеликими порціями.

Соціальна профілактика належить до первинних заходів, покликаних зміцнювати загальне здоров’я і неспецифічний імунітет різних соціальних груп населення. Її напрямками є організація безкоштовної, доступної кожному медицини; забезпечення гідного матеріального стану людей;  поліпшення якості та культури харчування;  розвиток і пропаганда занять спортом; боротьба з курінням, вживанням наркотиків, пияцтвом; поліпшення побутових умов життя; створення сприятливого режиму відпочинку, роботи або навчання.

 

 2. Специфічна профілактика 

 Первинна специфічна профілактика полягає в проведенні новонародженим протитуберкульозної вакцинації БЦЖ на 4-7 день життя. Після введення вакцини залишається рубчик на шкірі, як показник її ефективної дії.  Якість проведення вакцинації оцінюють щорічним проведенням проби Манту з туберкуліном.

 

 3.Особливості санітарної профілактики

 Комплекс заходів санітарної профілактики здійснюється, щоб попередити зараження здорових людей мікобактеріями туберкульозу. Для цього передбачені регулярні медогляди працівників дитячих дошкільних і шкільних установ, пунктів громадського харчування, комунальних господарств, в тому числі громадського транспорту, магазинів, аптек;  медичні огляди працюючих у шкідливих промислових умовах;  оздоровлення вогнищ захворювання, що включає санітарну дезінфікуючу обробку;  організація спостереження в диспансері людей, що контактують із хворими на туберкульоз; вакцинація осіб із груп високого ризику розвитку хвороби; організація повноцінного харчування хворих; пропаганда здорового способу життя і відмови від шкідливих звичок.

 

 4. Хіміотерапевтична профілактика

 Особливістю хіміопрофілактики - є застосування протитуберкульозних препаратів з метою попередження туберкульозу в осіб, які мають великий ризик захворювання на нього. Серед осіб, яким проводилася хіміопрофілактика, число захворювань в 5-7 разів зменшувалось у порівнянні з людьми, яким вона не проводилась. 

 

 

Бережіть своє здоровя, здоровя своїх рідних та близьких Вам людей!!!