Фото без опису

При народженні з безпечного середовища немовля потрапляє в бурхливий вир життя. Перший контакт шкіра до шкіри, обійми, поцілунки батьків тощо – як захистити дитину від небезпечних хвороб.

         Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом від важких генералізованих форм туберкульозу, таких  як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз для немовлят. Ці форми туберкульозу особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5-й день життя дитини. Звісно, якщо з об'єктивних причин ви пропустили щеплення, можете зробити його пізніше.

         БЦЖ – це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні викликати захворювання, але здатні натренувати імунну систему на випадок зустрічі з туберкульозом. Тому так важливо щепити малечу, щоб дати відсіч важким формам ТБ, якщо маленька дитина зустрінеться зі збудником захворювання. Оскільки Україна належить до країн з широким поширенням туберкульозу, така вірогідність досить висока.

         Особливістю вакцини БЦЖ є те, що в більшості вакцинованих спостерігається місцева  реакція в місці введення. Через 1-6 тижнів на місці введення утворюється папула (пляма, що виступає над поверхнею шкіри) червоного кольору, яка загоюється через декілька тижнів. Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитись невеличка мокнуча виразка, після чого утвориться невеличкий шрам (“рубчик”). Цей процес є нормальним і очікуваним (хоча відсутність “рубчика також є варіантом норми). Якщо з певних причин щеплення БЦЖ не було зроблене в пологовому будинку, якнайшвидше введіть вакцину в поліклініці. Після 2-місячного віку БЦЖ вводиться дитині лише у випадку, якщо результат проби Манту (шкірної проби на наявність в організмі мікобактерії туберкульозу є негативним). Якщо на місці введення не утворився рубчик, проте є документально підтверджений факт введення вакцини, потреби проводити повторну імунізацію немає.     

         У медицині діє правило :найкраща вакцина – та, яку застосували. Не шукайте більш сприятливого чи спокійнішого часу, вакцинуйте малюків вчасно.