Фото без опису

Гострі кишкові інфекції – захворювання, викликане мікроорганізмами, що потрапили в кишечник людини.

     Збудники хвороби – бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми чи грибки. Джерело зараження – хвора людина, тварина, предмети повсякденного побуту та навколишнього оточення, продукти, вода.

     Для кишкових інфекцій характерна швидкість поширення. Передача – орально-фекальним, аліментарним та повітряно-краплинним шляхом. Інфекція передається від людини до людини через немиті руки, предмети побуту, погано вимиті фрукти та овочі, водним шляхом.

     Інкубаційний період триває до шести діб. Тривалість хвороби при кишковій ротавірусній інфекції – 2 тижні. 

 

Види ГКІ:

      1. Бактеріальна – збудники – патогенні бактерії (дизентерійна паличка, сальмонела, синьогнійна паличка та інші) та їх токсини. До бактеріальних інфекцій відносяться: дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз, інфекція, викликана синьогнійною паличкою, черевний тиф, холера, ботулізм та інші.
      2. Вірусна – збудники: реовірус, ротовірус, ентеровірус, аденовірус, коронірус та інші.
      3. Грибкова – збудники – грибки виду Candida.
      4. Протозойна – викликається паразитичними найпростішими (амебами, лямбліями, паразитичними інфузоріями Balantidium coli).

 

Клінічні симптоми гострих кишкових інфекцій

Клінічні прояви ГКІ різноманітні, можуть виявлятися різною мірою активності, що дозволяє говорити про легкий, середній і тяжкий ступінь захворювання.

      • блювання, яке може бути не рясним, рідким або багаторазове рясне блювання, тривалість блювання не більше 2 діб
      • рідкий стілець (пронос), найчастіший симптом, який може бути нечастим, 3-5 разів на добу, водянистим, або рясним до 10 і більше разів на добу зі слизом, «зелений», іноді з кров’ю;
      • метеоризм – здуття живота незначне чи виражене;
      • болі в животі можуть бути відсутніми або бути вираженими або помірними;
      • загальна слабкість, сонливість, дратівливість, плаксивість;
      • зниження апетиту чи відмова від їжі;
      • шкірні покриви можуть бути блідими, синюшними;
      • температура тіла може бути нормальною або коливатись від субфебрильної (в межах 37,1-38,0 °C) до значного підвищення, тривалість якої може бути більше 3 діб.

Профілактика гострих кишкових інфекцій

 

До профілактичних заходів відносять:

      • Вживання кип’яченої води;
      • Ретельне миття овочів, фруктів;
      • Дотримання правил особистої гігієни;
      • Короткочасне зберігання продуктів, що швидко псуються;
      • Термічна обробка їжі перед вживанням;
      • Прибирання житла;
      • Не купатися у забруднених водоймах.

 

ВАЖЛИВО!
У разі болю або іншого загострення захворювання діагностичні дослідження повинен призначати лише лікар. Для встановлення діагнозу  і призначення правильного лікування слід звертатися до Вашого лікаря.

 

САМОЛІКУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!