Фото без опису

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

 

Основні факти:

 

  • Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок  вживання забруднених харчів або води.

 

  • Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).

 

  • ВГА гине через 5 хв. кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.

 

 

  • Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

 

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтіння шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

 

Прості правила,щоб уникнути захворювання:

         Враховуючи, що основним механізмом передачі захворювання є фекально-оральний, то і заходи профілактики спрямовані перш за все на його розрив.

         Вони передбачають:

 

  1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися)

 

  1. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання

 

  1. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом

 

  1. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету

 

  1. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря!

 

Пам’ятайте!!!

Від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я!

 

Завідувач відділення епіднагляду (спостереження)

 та профілактики інфекційних захворювань                                  І.В.Болотова