Фото без описуСлужбою у справах дітей Переріслянської сільської ради 06.11.2023 року о 15:30 год взято участь у вебінарі "Причини суїцидальної поведінки. Селфарм".

Спікерами Анастасією Швець та Іриною Кравченко - фахівчинями ГО "Центр психологічної допомоги "Конфіденс" було розглянуто наступні питання:

⁃ прив'язаність і як вона впливає на девіантну поведінку;

⁃ вплив комплексної травми на дитячу психіку та її роль у майбутньому дитини;

⁃ причини суїцидальної та девіантної поведінки;

⁃ селфхарм (самопошкодження).

Що призводить до суїцидальної поведінки у підлітків?

До основних факторів, що призводять до розвитку суїцидальної поведінки у молоді, належить депресія. Згідно з окремими дослідженнями, близько третини жертв суїциду серед молоді мали клінічну депресію або інші психічні розлади. До безпосередніх факторів ризику належить також зловживання психоактивними речовинами, фізіологічні зміни, пов’язані з підлітковим віком або тривалою хворобою.

Підлітковий вік сам по собі – психоемоційно важке кризове явище.

Гормональні хвилі в сукупності з кардинальними змінами соціального статусу, за якого разом із правами та свободами в наборі додається оберемок власної відповідальності за своє життя та свої вибори, природньо спричиняють високий рівень тривоги, оскільки це незнайомі і невідомі терени, і досвіду проживання дорослого життя вони не мають. Так, ніби однією ногою вони перебувають ще в дитинстві, іншою – вже в дорослому житті. І в такому “шпагаті” щонайменше дуже дискомфортно, а часто – страшно і боляче. І якщо до цього додається відсутність навичок здорового подолання стресового навантаження, їм може бути надто важко впоратися з труднощами підліткового віку: неприйняттям, помилками, розривами стосунків, проблемами в навчанні або труднощами в сім’ї”, – розповіла психологиня.

Захід проведений на замовлення Нацсоцслужби України в межах проєкту

Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Моніторинг та підтримка дітей в умовах війни».

Фото без опису