Цікаве  про гриби і не тільки….

Фото без опису

           Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більше як 50%випадків. Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту.

         Кожного року влітку і восени люди вирушають у ліс по гриби. Однак, навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки. Бо вживання дикорослих грибів небезпечно.   Симптоми отруєння грибами з’являються не відразу, через 8 – 12, а іноді навіть через 35 годин! Хворого нудить, він починає блювати, з’являються сильний біль у животі, пронос, холодний піт, відзначаються слабкість, судоми, ослаблення серцевої діяльності. При цьому, хоч кінцівки тіла холодні, температура тіла залишається нормальною. І лише негайне звернення до лікаря надає шанс врятувати людині життя, поки отрута ще не досягла печінки та не почала руйнувати її клітини.

         Навіть при найменшому нездужанні (нудота, блювання, розлад травлення) необхідно негайно викликати "швидку допомогу" або доправити хворого до лікарні. Кожна згаяна година може коштувати людині життя!

         До приїзду лікаря хворому треба очистити шлунок, викликавши блювання, зробити клізму або дати проносне. Необхідно пити більше рідини (воду, чай, соки, компот), щоб швидше вивести токсини. Рештки грибів, які призвели отруєння, слід зберегти для дослідження.

         Принесені додому лісові трофеї треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу вибракувати "мутанта". Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за "здобич". І пам’ятайте, що сирі гриби можна зберігати у холодильнику не довше доби.

         Не намагайтеся перевіряти якість грибів "дідівським методом". Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють, якщо серед грибів можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.

         Гриби – це продукт, який швидко псується, і білок, що в них міститься, швидко перетворюється на шкідливий. Якщо переробляти гриби із запізненням, він розкладається на токсичні смертельно небезпечні речовини. Не меншу, а іноді навіть більшу загрозу несуть в собі "дари лісу", зібрані у "брудних" місцях – скверах, парках, поблизу автомобільних доріг, залізниць або звалищ. Гриби відрізняються дивовижною мінливістю обміну речовин, який реагує на будь-які зміни в оточуючому середовищі, здатністю вибірково поглинати такі важкі метали як кадмій, свинець, ртуть або цинк, причому у великих кількостях. Що стосується радіонуклідів, то гриби накопичують їх у тисячу разів активніше, ніж будь-яка рослина.

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами.

 

Фельдшер-лаборант санітарно-гігієнічної лабораторії      С.Томин