Здоровий спосіб життя – найкраща профілактика захворювань! 

        Доведено, що здоровий спосіб життя та профілактика неінфекційних захворювань значно менш затратні та набагато ефективніші, ніж діагностика та лікування хворих.  Турбота про здоров’я  починається насамперед із організації здорового способу життя. Здоровий спосіб життя – це й сприятливий емоційний клімат у родині, дружнє, доброзичливе ставлення одним до одного, правильно організоване раціональне харчування, культивування рухливих вправ, ігор на повітрі, і достатня трудова активність та негативне ставлення до шкідливих звичок, зокрема до алкоголю і тютюнопаління. Стан здоров’я людини залежить на 20% від спадковості, на 10% від рівня розвитку медицини, на 20% від стану довкілля, на 50% від способу життя.  Люди давно переконалися, що на здоров’я впливає безліч чинників, і найголовніший з них – це спосіб життя.

Найчастіше людина починає замислюватися про свій спосіб життя і здоров’я, коли з’являється хвороба чи тимчасові нездужання. Тому турбота про своє здоров’я не має бути проблемою, а повинна стати обов’язковою справою, основою життя.  Іноді людині просто не вистачає імпульсу для того, щоб поміняти свій стиль життя і звички: багато хто навіть не уявляє, в який спосіб підійти до цього. Тому пропонуємо Вашій увазі  найважливіші правила здорового способу життя.          

Найважливіше при здоровому способі життя - це харчування. Можна і потрібно вживати тільки натуральні продукти. До них в список варто віднести овочі, фрукти, горіхи, ягоди, рибу, м’ясо, молочні продукти і морепродукти, яйця. До мінімуму необхідно звести вживання штучних продуктів, напівфабрикатів, натуральних продуктів, що містять хімічні добавки.

 Заняття спортом вводьте поступово. Якщо ваш організм вже «забув», що таке фізкультура, то надмірні фізичні навантаження відразу можуть тільки нашкодити, навіть якщо на спорт часу немає, то піші прогулянки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими. 
 
                Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний з шкідливими звичками: куріння, вживання алкоголю і тим більше наркоманія. І якщо алкоголь по святах при здоровому способі життя ще можна зрозуміти, то куріння і наркоманія скасовуються повністю. Відмова від шкідливих звичок – важливий пункт на шляху до здорового способу життя, але не варто робити це різко. Ви ж збирали їх не один день, тому більш результативним буде плавний перехід, наприклад, позбавляйтеся від однієї шкідливої звички в тиждень. Так ви будете сприймати нові принципи життя більш спокійно, без стресу.

Вам потрібно знайти нові хобі, які заповнять час, який раніше витрачався на шкідливі звички. І у вас все вийде!

Основа здорового способу життя - правильний розпорядок дня. Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, не залежно від того, який день тижня. В ідеалі, звичайно, прокидатися треба без будильника - це означає, що виспалися.  

  Одне з найважливіших правил здорового способу життя - це позитивний настрій! Не зациклюйтеся на невдачах і промахах.  

  Здоровий спосіб життя - це так само дбайливе ставлення до себе! Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися.
 
                 Утім, скільки не кажи «профілактика», здоровішим не станеш, якщо гасла не підкріплюватимуться конкретними діями.

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії                                     О.Втерковська