Зберегти зір, щоб бачити світле майбутнє…

Фото без опису

Міжнародний день офтальмології відзначається в першій декаді серпня. Відзначення  цього дня присвячене  питанням збереження та відновлення зору.

 

         Очне яблуко — орган маленький (хоч видно лиш його шосту частину), однак його можливості невичерпні. Ми розпізнаємо мільйони зображень та відтінків, передаємо інформацію до мозку зі швидкістю 10 мегабіт в секунду, фокусуємось на близько 50 об’єктах в секунду і ще маємо багато-багато оптичних хитрощів, які допомагають по життю. В Міжнародний день офтальмології, що відзначають 8 серпня, розповімо про те, як потрібно піклуватись про свої очі та зберегти зір.

 

Стани, які потребують консультації

         В ідеальному світі ми просто б навідувались до офтальмолога раз на рік, контролювали свій стан і встигали помічати всі зміни, які відбуваються з нашим зором. У людини лише одна пара очей, тому їх треба берегти. При наявності одного з наступних станів краще звернутись за консультацією, аби не довести до невиправних пошкоджень:

  • Раптові порушення зору: поява плаваючих мушок, спалахів світла чи перешкод у полі зору. Саме раптовість цих симптомів може свідчити про відшарування або розрив сітківки. Перевіривши вчасно, можна знизити ризики втрати зору.
  • Проблеми з фокусуванням, раптова нечіткість зору. У віці після 40 років це може бути ознакою появи вікової далекозорості. Особливо, якщо проблема з’явилась лише на одному оці — потрібно виявити причини, виключити всі сторонні фактори.
  • Болі в очах, напруга або головний біль, що з’являється не систематично — не причина бити тривогу. Але якщо цей дискомфорт повторюється, то може бути ознакою інфекції чи зміни зору. Дізнавшись причину — симптоми можна вилікувати.
  • Поява чутливості до світла може вказувати на запалення чи подразнення очей, що може бути провісником захворювання очей. Поки плануєте візит до офтальмолога — не забувайте про окуляри від сонця.
  • Сухість, почервоніння та свербіння очей може бути алергією, а може й синдромом сухого ока. У другому випадку потрібне консервативне лікування, поки синдром не примножився додатковими захворюваннями.

         Поступові порушення зору

         Погіршення зору розвивається досить довго та через крихітні та поступові зміни, помітити його людина не в силі. І якщо дітей перевіряють систематично та за перших проблем, то дорослі про себе забувають.

         З 20 до 40 років рекомендовано навідуватись до офтальмолога раз на рік, аби відстежувати всі зміни та вчасно зреагувати. У більш зрілому віці краще обстежуватись раз на пів року. Статистика теж про це каже, адже за даними ВООЗ, понад 250 млн. людей мають порушення зору, проте у 80% цих випадків можна було запобігти або вилікувати, вчасно звернувшись за допомогою.

Зазвичай проблеми з зором мають прихований характер, тому за раптової появи змін — краще впевнитись, що все в порядку, ніж ігнорувати дискомфорт, який насправді впливає на всі сфери життя.

 

                  Лікар-дезінфекціоніст                  Г.Катаман