Фото без опису27 червня 2023 року комісією у складі начальника служби у справах дітей, спеціаліста відділу соціального захисту населення, інспектора ювенальної превенції Надвірнянського РВП та старостами сіл сільської ради проведено профілактичний рейд в с. Волосові та в с. Гаврилівці. Здійснено обстеження умов проживання 6 кризових сімей, в яких виховуються 19 дітей.

За результатами рейдового заходу складено відповідні акти. З батьками дітей проведено роз’яснювально-профілактичну роботу щодо належного виконання батьківських обов’язків, дотримання санітарно-гігієнічних норм у житлових приміщеннях, недопущення випадків жорстокого поводження з дітьми або вчинення домашнього насильства, забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, проведення профілактичних медичних оглядів.

Батьків ознайомлено із законодавством України про рівні права і обов’язки щодо дітей, обов’язок утримувати дітей до їх повноліття, забезпечувати всім необхідним відповідно до їх потреб та попереджено про адміністративну, кримінальну відповідальність за систематичне ухилення від виконання батьківських обов’язків стосовно дітей.

Відповідальність батьків за утримання, виховання та навчання дітей згідно законодавства України

Конституція України

ст.52 Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

ст.53 Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою. 

Сімейний Кодекс України

ст.141 Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

ст.154 Батьки мають право на самозахист своєї дитини.
ст.150 Батьки зобов’язані виховувати дитину у дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини; піклуватися про здоров’я, її фізичний, духовний і моральний розвиток; забезпечити здобуття нею повної загальної середньої освіти; поважати її; забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини а також фізичні покарання дитини батьками, інші покарання, які принижують її людську гідність.

ст.152 Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, суду тощо.

ст.155 Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

ст.164 Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона (він) не забрали дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом 5 місяців не виявили до неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з нею; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за скоєння умисного злочину щодо дитини. 

ст.166 Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

ст.170 Суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання. У виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини, орган опіки та піклування вправі прийняти рішення про негайне відібрання дитини у батьків або інших осіб, на вихованні яких вона фактично перебуває.

ст.180 Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Закон України «Про освіту»

ст.59 Відповідальність батьків за розвиток дитини.

   1. Виховання в сім'ї є першоосновою розвитку дитини як особистості.

   2. Батьки та особи, які їх замінюють, зобов'язані:

    -постійно дбати про фізичне здоров'я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;

    -поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до державної та рідної мови, сім'ї, старших за віком, до народних традицій та звичаїв;

    -сприяти здобуттю дітьми освіти або забезпечувати повноцінну домашню освіту відповідно до вимог щодо її змісту, рівня та обсягу;

    -виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини.

Адміністративна відповідальність

ст.180 Доведення неповнолітнього до стану (шляхом особистого прикладу або психічного чи фізичного спонукання до вживання спиртних напоїв).

ст.184 ч.1 Систематичне ухилення від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

ст.184 ч.2 Передбачена відповідальність на ті ж дії, які вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення по ч.1 цієї статті.

ст.184 ч.3 За вчинення неповнолітнім в віці від 14 до 16 років правопорушення, яке передбачає відповідальність згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення.

ст.184 ч.4 До неповнолітніх, які не досягли 14-16 років і відповідно до ст.22 Кримінального кодексу не є суб’єктом злочину і не можуть нести кримінальної відповідальності, застосовуються примусові заходи виховного характеру, які передбачені ст.23 Кримінального кодексу, а батьки несуть адміністративну відповідальність.

Кримінальна відповідальність

ст.166 Злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування.

Злісне невиконання батькамиобов'язків по догляду за дитиною... , що спричинило тяжкі наслідки - карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

ст.167 Зловживання опікунськими правами.

Використання опіки чи піклування з корисливою метою на шкоду підопічному - карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

ст.304 Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Служба у справах дітей Переріслянської сільської ради  звертає увагу на те, що саме батьки несуть персональну відповідальність за належне виконання обов’язків щодо виховання та утримання своїх дітей.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису