Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформують: погодні умови зимового періоду були сприятливими для збереження високого зимуючого запасу шкідників, які накопичилися впродовж минулорічної вегетації.

За температури повітря +8-10ºС розпочинається розвиток комплексу шкідників саду (щитівки, попелиці, кліщі, медяниці, тощо), а за температури повітря +12-14 ºС настає період початку їх активної шкодочинності.

По термінах – сірий брунькоїд з’являється першим, згодом виходитимуть яблуневий квіткоїд, букарка, казарка та інші.

За температурного режиму, що складається, це може проходити дуже швидко та інтенсивно і може призвести до істотних пошкоджень плодових, зокрема, яблуневим квіткоїдом, одна самиця якого здатна відкласти від 30 до 100 яєць в бутони яблуні, груші, глоду, личинки, що відроджуються, в процесі живлення цілком їх знищують.

В зв’язку з вищенаведеним, слід постійно обстежувати сади на наявність заселення садовими довгоносиками та їх шкідливість.

В разі встановлення перевищення економічних порогів шкідливості (ЕПШ) (сірого брунькового довгоносика - 3-5 жуків на 1 м гілок, букарки - 30–40 жуків на дерево, казарки – 7-9 жуків на дерево, яблуневого квіткоїда - 30–40 жуків на дерево при струшуванні або 10-15% пошкоджених бруньок), необхідно проводити захист плодових одним із препаратів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.