Днями спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели дистанційне навчання для інспекторів  районних, міських управлінь та відділів (в межах компетенції) з метою  організації виконання в 2023 році в Івано-Франківській області Плану державного моніторингу кормів, Плану  державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та   забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах  тваринного походження, Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження.

На навчанні розглянуто звіти про виконання Планів державного моніторингу в 2022 році та окреслено плани на поточний рік.

На  2023 рік згідно Плану Державного моніторингу кормів заплановано відбір 25 зразків кормів та кормових матеріалів, згідно Плану  державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах  тваринного походження – 224 зразки, Плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження – 1078 зразків.

З присутніми опрацьовано накази Держпродспоживслужби:

- від 07.02.2023 №97 «Про затвердження Плану Державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2023 рік» та розпорядження №7 від 21.02.2023 Головного державного ветеринарного інспектора України «Про впровадження Плану державного моніторингу залишків у 2023 році»;

- від 25.01.2023 №56 «Про затвердження Планів державного моніторингу кормів на 2023 рік»;

- від 30.12.2022 №642 «Про затвердження Планів державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження на 2023 рік».

Обговорено загальні питання щодо планування та організації відборів зразків, доставки їх згідно графіків, оформлення документів, забезпечення умов транспортування зразків. Наголошено на забезпеченні елементу неочікуваності  при відборі зразків. Розглянуто  порядок дій  у випадку одержання позитивних результатів моніторингових досліджень та проведення розслідування таких випадків. Відбором зразків для моніторингових досліджень охоплюються різні суб’єкти господарювання (великі потужності, середні і малі), в тому числі і підприємства-експортери.

Виконання Планів  державного моніторингу є надзвичайно важливим, це дає змогу експортувати  сільськогосподарську продукцію, харчові продукти, корми  та  розширювати міжнародні ринки.