Подаємо до уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2022 рік у сфері контролю за регульованими цінами.

 

Протягом 2022 року працівниками сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області проведено 43 заходи державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, із них в 30 або 69,8% виявлено порушення державної дисципліни цін..

За результатами заходів державного нагляду (контролю) до підприємств, які допустили порушення державної дисципліни цін застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 378,6 тис. грн., які оплачено добровільно в повному обсязі та повернуто кошти споживачам в розмірі 1,1 тис. грн.

За допущені порушення 22 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності згідно ст. 165-2 КУпАП у вигляді штрафів на загальну суму 56,1  тис. грн., які оплачено в повному обсязі

Крім того, за результатами проведених заходів працівниками сектору контролю  за регульованими цінами надано суб’єктам господарювання 19 приписів щодо усунення порушень державної дисципліни цін.

З метою забезпечення цінової стабільності, з початку введення воєнного стану, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області на виконання вимог постанови від 25 грудня 1996 р. N 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої  влади та виконавчих органів міських рад щодо  регулювання цін (тарифів)» було проведено майже 84,5 тисячі цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, сіль, вода мінеральна негазована,бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне та газ скраплений для автомобілів, етанол 100мл, група нестероїдних протизапальних лікарських засобів вітчизняного виробництва, група антибактеріальних лікарських засобів вітчизняного виробництва.

До проведення зазначеного щоденного моніторингу створено  31 робочу групу. Наразі щоденно моніторинговими обстеженнями охоплюється в середньому 285  суб’єктів господарювання. Станом на 30 грудня 2022 року обстежено 84,5 тис. суб’єктів господарювання, з них – 39,4 тис., які здійснюють реалізацію продуктів харчування, на ринку нафтопродуктів – 28,9 тис, та на фармацевтичному ринку  – 16,2 тис.

Із суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу щодо обов'язковості дотримання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін на визначені чинним законодавством товари.

Робота з моніторингових обстежень щодо дотримання суб’єктами  господарювання вимог щодо порядку формування та застосування державних регульованих цін на основні споживчі товари триває.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області продовжує здійснювати моніторинг застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються  розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації  та спрямовує свою роботу на забезпечення контролю за правильністю застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін та запобігання випадків порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби.

За 2022 рік опрацьовано інформацію від 44 аптечних закладів, проаналізовано понад 21,95 тисяч цін на лікарські засоби щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Порушень державної дисципліни цін не виявлено.

Окрім цього, протягом жовтня-грудня 2022 року взято участь у засіданнях Територіальної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах Івано-Франківської обласної державної адміністрації, на яких були розглянуті та погоджені розрахунки обсягів заборгованості за комунальні послуги за період з 01.06.2021 по 01.07.2022 для 4  теплопостачальних та 1 підприємства, яке надає послуги централізованого водопостачання та водовідведення.