Подаємо до уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2022 рік у сфері захисту споживачів.

 

Контроль у сфері торгівлі, робіт та послуг. За 2022 рік отримано 265 звернень громадян. З них задоволено – 73 роз’яснено – 192, надіслано за належністю – 28.

В 2022 році споживачам  повернуто коштів  на суму 375,6 тис. грн. Припинено до усунення недоліків реалізацію та виробництво продукції, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів, в кількості 1  шт.  Перевірено безпеку продукції на суму  6963,1тис. грн., з них забраковано  та знято з реалізації  продукції на суму 25,2 тис. грн.

Відділом контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг проведено 36 (планових – 9, позапланових – 27) перевірок. За результатами перевірок складено 16 приписів,  накладено 4 штрафів на суму – 612 грн.

 Ринковий  нагляд. В 2022 році працівниками відділу ринкового нагляду проведено: 8 планових перевірок характеристик продукції, за результатами яких встановлено 7 порушень. Кількість перевіреної продукції, що не відповідає встановленим вимогам технічних регламентів8 шт.(од.) Застосовано 10 обмежувальних (корегувальних) заходів. Проведено відбір 1 зразка нехарчової продукції. Проведено 1 позапланову перевірку за дорученням Держпродспоживслужби.

Контроль за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства. За 2022 рік сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю досліджено області 475 рекламоносії, заведено 13 справ про порушення законодавства про рекламу, з них розглянуто 12 справ та 1 в стадії розгляду.

За результатами розгляду справ винесено 11 рішень про накладення шрафу за порушення законодавства про рекламу на загальну суму 20967 грн., які сплачено добровільно, видано 2 приписи про усунення порушень, прийнято 1 рішення про зупинення розповсюдження реклами, 1 рішення про визнання реклами недобросовісною та 1 рішення про припинення провадження по справі. Отримано 4 звернення, з них 3 подання від органів місцевого самоврядування щодо незаконного розміщення зовнішньої реклами та 1 звернення від споживача.

За звітній період було надано 247 консультацій з питань розміщення та дотриманням вимог щодо змісту реклами. Розповсюджено 9 статей з питань реклами через ЗМІ та інтернет-мережу та проведено 1 виступ на телебаченні «Галичина» на тему «Чорна п’ятниця». В червні 2022 року з метою упередження порушень проведено онлайн-семінар для рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами на тему «Особливості рекламування деяких видів товару, контроль та відповідальність».

На початку лютого 2022 року сектором проведено 1 захід державного нагляду (контролю) за дотриманням антитютюноваого законодавства в закладі громадського харчування, за результатами якого встановлено порушення (куріння кальяну) та винесено постанову про накладення штрафу на суму 5000 грн., який сплачено добровільно. Крім цього, розглянуто 3 звернення від споживачів щодо куріння в приміщеннях та на прилеглій території закладів громадського харчування на які надано роз’яснення.

Метрологічний нагляд. За 2022 рік проведено 2 планових заходи з метрологічного нагляду, під час яких перевірено 121 од. засобів вимірювальної техніки. Піддано інспекційній повірці 1 од. засобів вимірювальної техніки. Видано 1 припис, накладено 1 штраф на суму 51 грн.