Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що після завершенні літньої оздоровчої кампанії 2022 року  4  заклади оздоровлення та відпочинку дітей Прикарпаття продовжили свою роботу, а  саме:

- дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Верховина» (с.м.т.  Верховина»);

- дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Карпатські зорі» (м.Косів);

- ТзОВ «Позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Делюкс-Кідс-Карпати» (с.Татарів);

- дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Сонячні Карпати» ПП «Сонячні Карпати» с.Красноїлля Верховинського району.

Вказані заклади призначені для цілорічного функціонування і надалі продовжують надавати послуги  оздоровлення та відпочинку дітям з центральних та східних регіонів України.

Всі ці заклади розташовані у мальовничій гірській місцевості, входять до  державного реєстру майнових об’єктів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в Івано-Франківській області та мають відповідні кваліфікаційні категорії.

Всього  за період з вересня 2022 року до 25 січня 2023 року в дитячих закладах області перебувало 2214 дітей, із них 1420 – оздоровлювались, 794 – відпочивали. Тривалість оздоровчої зміни – 21 день, відпочинкової – 14 днів.

Основним завданням під час проведення оздоровлення дітей є створення для них належних умов для безпечного перебування та харчування. Перебуваючи на оздоровленні  чи відпочинку, діти забезпечені повноцінним  та збалансованим 5-ти разовим харчуванням. Харчування здійснюється відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Згідно з Постановою, відповідальними особами за харчування дітей в закладі,   розробляється 4-х тижневе примірне сезонне меню, яке  погоджується територіальним органом Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

З метою забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових  продуктів, попередження виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах оздоровлення та відпочинку дітей, які функціонували в  літній період та продовжують свою діяльність протягом цілого року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській 1 раз в зміну проводяться моніторингові дослідження. 

У ході моніторингу проводиться відбір проб проб питної води за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками. також  відбір готових страв  на бактеріологічне забруднення та змиви з обладнання, одягу та рук працівників.

В області під час проведення оздоровлення дітей в осінньо-зимовий період 2022 - 2023 років спалахи групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь не реєструвалися.

Нагадуємо керівникам (засновникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, що необхідно завчасно звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з питань погодження примірного сезонного меню та переліку постачальників харчових продуктів, проведення обстеження закладів стосовно визначення їх готовності до прийому дітей.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя власникам (керівникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час підготовки до проведення оздоровчого сезону необхідно:

- провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей у відповідності до вимог санітарних норм і правил, звернувши увагу на умови перебування дітей, стан водопровідних та каналізаційних мереж, організацію харчування, медичного забезпечення та облаштування укриття;

- вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних і безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення належного харчування дітей;

- вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу харчоблоку із досвідом роботи та відповідною освітою;

- укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними працівниками та не допускати до роботи працівників, які не пройшли обов’язкові медичні огляди;

- вжити заходів щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, а також дитячого травматизму.