До уваги орендарів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, фермерів, виробників сільськогосподарської продукції.

Питання утилізації небезпечних відходів є надзвичайно актуальним для розвитку сталого свідомого сільського господарства. Забезпечення прозорих та зрозумілих механізмів поводження з такими відходами для сільськогосподарських виробників є надзвичайно важливою умовою належного розвитку як сільських територій так і аграрного сектору у цілому.

Одним із типів відходів, які потребують уваги, є тара з-під засобів захисту рослин. На сьогодні, відповідно до чинного законодавства, така тара відноситься до небезпечних відходів і поводження з нею має відбуватися лише із залученням належно ліцензованих операторів, які мають відповідні логістичні та виробничі потужності й високі стандарти поводження з небезпечними відходами.

Наразі для держави актуальним є збільшення обсягів збору та забезпечення належної переробки такої тари, вдосконалення логістичних маршрутів для оптимізації процесу збору, налагодження комунікації між усіма суб`єктами, а також підвищення ефективності поводження з такою тарою, що відноситься до небезпечних відходів.

З цією метою провідні світові виробники засобів захисту рослин об`єдналися на платформі Європейський Бізнес Асоціації та запустили пілотний проєкт «Агро – варта», матою якого є запровадження культури відповідального поводження з використаною тарою з-під засобів захисту рослин.

В рамках проєкту за результатами тендеру були відібрані компанії, що мають ліцензію Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України на поводження з небезпечними відходами, які відповідають екологічним та технічним вимогам щодо процесів переробки та утилізації пари з-під ЗЗР. А також впроваджено електронну платформу, за допомогою якої можна подавати заяви на збір та переробку тари з-під ЗЗР в онлайн форматі.

Нижчезазначені компанії безкоштовно для кінцевих користувачів забезпечать повний цикл поводження з тарою з-під засобів захисту рослин компаній-учасників проєкту (збирання, перевезення, переробку та утилізацію)