Фото без описуНезважаючи на заборону на законодавчому рівні посівів снотворного маку та конопель (за винятком спеціалізованих підприємств, що мають відповідну ліцензію, дозвіл та здійснюють охорону посівів), продовжують мати місце випадки вирощування даних рослин на власних присадибних ділянках громадянами на території району.

Правоохоронці вкотре нагадують, що висівання та вирощування маку або конопель в Україні заборонено, а відтак тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Так, відповідно до статті 1062 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель, у кількості до 10 рослин, тягнуть за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Згідно зі статтею 310 Кримінального кодексу України, за незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин, конопель у кількості від 10 до 50 рослин передбачена кримінальна відповідальність.

Разом з тим, правоохоронці нагадують землекористувачам та землевласникам про передбачену законом відповідальність за невжиття заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку на закріплених за ними земельних ділянках. За невиконання вказаних законом вимог на підставі статті 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення винні притягуватимуться до відповідальності.

Наголошуємо, що при виявленні зазначених вище адміністративних правопорушень чи кримінальних проступків,/ винних буде притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства. /

Закликаємо не бути байдужими і повідомляти про відомі насадження наркотичних рослин до Надвірнянського районного відділу поліції.