Фото без описуВідповідно до ч. 1 ст. 21 Сімейного кодексу України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Особи, які бажають одружитися, повинні досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу, який для чоловіків та жінок становить 18 років, адже саме у такому віці за законодавством України людина стає повнолітньою, отримує повну дієздатність і може приймати самостійні рішення, відповідати за них.

Законодавством України передбачено, що суд може надати право на укладення шлюбу особі, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. Такій особі необхідно особисто звернутися із заявою до суду.

Згідно ч. 3 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України, справи про надання права на шлюб розглядаються у порядку окремого провадження.

В постанові Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» роз’яснює, що до участі в справі залучаються один або обидва батьків (усиновлювачів) неповнолітнього особи, опікун, особа, з яким передбачається реєстрація шлюбу, а також зацікавлені особи. Заперечення батьків (опікунів) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні такої заяви, так як головним критерієм для задоволення заяви є відповідність такого права інтересам заявника.

У 2020 році судовий збір за подання заяви в у такому провадженні складає 420 гривень 40 копійок. Суду необхідно надати аргументи, що ранній шлюб відповідатиме інтересам неповнолітньої/го, здебільшого таким аргументом є – народження неповнолітньою особою дитини, вагітність майбутньої неповнолітньої дружини або фактичне створення сім’ї.

Якщо повноліття не досягли двоє наречених, котрі бажають укласти шлюб, відповідно кожному з них необхідно подати заяву на отримання дозволу на шлюб окремо від свого імені. Після реєстрації шлюбу, чоловік та жінка, набувають повної цивільної дієздатності – як повнолітні, і навіть після розлучення до досягнення ними 18 років така дієздатність зберігається.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД