Держекоінспекція почала природоохоронну акцію «Новорічна ялинка – 2021», під час якої посилить контроль за легальною реалізацією ялинок спільно з правоохоронцями та органами місцевого самоврядування.

З початку місяця у лісгоспах розпочалася заготівля деревини, а сьогодні ринки масово наповнюються новорічними ялинками. Більше того, для продажу обирають найкрасивіші ялинки. Однак лісники виступають проти нещадного вирубування ялинок з нагоди свят. Адже неконтрольоване вирубування ялинок напередодні свят призводить до негативного впливу на генетику хвойних лісів і лісонасаджень.
     Кожного року, за офіційною статистикою, до новорічних свят в Україні вирубуються мільйони молодих саджанців сосни, ялини та ялиці, ще сотні тисяч дерев варварським чином позбавляються верхівки (зовні схожої на молоде деревце). Такою кількістю лісових культур, за підрахунками природоохоронців, можна засадити сотні гектарів лісу щорічно.
     Найвідоміша альтернатива живій ялинці – штучна ялинка. Вона звісно коштує дорожче ніж жива, проте вона може бути використана ще багато років і її точно ніхто не рубав. Тим більше, асортимент штучних ялинок значно більший ніж асортимент живих. З такої ялинки не обсипається хвоя і не крапає  липка  смола.

   Головний символ зимових свят – ялинку можна придбати на ринку чи на спеціально відведеному майданчику для продажу ялинок, але є й місця стихійної торгівлі, які також переповнені новорічними красунями.
     При виборі ялинки слід звертати увагу чи офіційно облікована вона. На даний час кожна ялинка має бути з бирками (чіпами), яка має свій номер та штрих-код. Ці чіпи будуть кріпитися до новорічних красунь за допомогою нейлонових стяжок таким чином, щоб зняти їх без пошкодження було неможливо.
     Номери бирок внесені до загальнодержавного електронного реєстру та розподіляються по лісництвах, де й буде вестися реєстр продажу новорічних ялинок. Всі бажаючі по бирці можуть перевірити кожну ялинку, яка припала до очей, чи законно вона зрубана.

     Нагадуємо, що за самовільні порубки чинне законодавство передбачає адміністративну відповідальність у декілька сотень гривень штрафу, додатково сплачується збиток завданий державі, який іноді може сягати декілька тисяч гривень в залежності від дерева.