з 1 вересня 2020 року почав працювати новий механізм отримання грошової компенсації одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Відтепер у батьків є право обирати, що для їх малюка є необхідним.

 

Допомога «пакунок малюка»" – це набір необхідних речей для новонародженої дитини, який надається як одноразова натуральна допомога сім’ям, в яких народилася дитина, а в разі відсутності матері/батька - родичам, патронатним вихователям новонародженої дитини.

Право на отримання грошової компенсації мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які разом з дитиною на законних підставах проживають на території України та які є її:

батьками

патронатними вихователями

прийомними батьками

батьками-вихователями

опікунами (якщо батьки відмовилися від новонародженої дитини в пологовому будинку (відділенні), перинатальному, неонатальному центрі) і забезпечують належні умови для догляду за нею та її виховання.

Виплата грошової компенсації проводиться у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок отримувача, відкритий в акціонерному товаристві комерційний банк «ПриватБанк».

Що стосується призначення грошової компенсації, то вона здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за місцем проживання або місцем перебування отримувача. Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Для призначення грошової компенсації отримувач подає (надсилає) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, виконавчому органу сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади заяву за відповідною формою із зазначенням реквізитів спеціального рахунка та документи (відомості) у паперовій або електронній формі.

 

До заяви у паперовій формі отримувач додає такі документи:

  • копію свідоцтва про народження дитини. копію посвідки на постійне проживання/посвідчення біженця/довідки про звернення за захистом в Україні (для іноземця та особи без громадянства)/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
  • копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті громадянина України);
  • довідку з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” (у разі народження дитини у пологовому будинку в 2020 році).

 

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення розглядають подані документи (відомості), перевіряють видачу одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» - у разі народження дитини вдома або за межами України та протягом п'яти робочих днів з дати надходження документів і відомостей приймають рішення про призначення грошової компенсації або про її відмову.

 

Фото без описуОтримати додаткові консультації з цього питання та інших правових питань Ви можете звернувшись до відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за адресою: м. Надвірна , вул. Грушевського, 18, тел.: 2-80-51; 050-71-91-048. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно).

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД