Відновне правосуддя є такою формою правосуддя, за якої утворюються умови для примирення сторін конфлікту (потерпілих і правопорушників) та ліквідуються  наслідки, які настали внаслідок вчинення злочину. 

Фото без описуПроект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», впроваджується Міністерством юстиції УкраїниОфісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

Примирення сторін, ось основна мета відновного правосуддя.

Ця програма застосовується за чотирьох умов:

  • перша – наявність потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості;
  • третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
  • четверта – наявність згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД