Фото без описуДитина після 14 років вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, встановлених законом. Дитина самостійно визначає своє місце проживання, якщо батьки проживають окремо.

Вона повинна особисто з’явитися до органу реєстрації або ЦНАПу. Перелік документів для реєстрації дитини після 14 років:

• заява про реєстрацію місця проживання;

• квитанція про сплату адміністративного збору;

• документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Місце проживання дітей, які є іноземцями чи особами без громадянства, вноситься до посвідки на проживання їхніх батьків та копії свідоцтва про народження;

 • документи, що підтверджують право особи на проживання в квартирі, будинку. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права користування житлом, договір оренди або інші документи.

Якщо таких документів немає, реєстрація можлива лише за згодою власників житла.

УВАГА! Закон забороняє вимагати для реєстрації місця проживання інші документи.

Особливості зняття з місця реєстрації дітей

• якщо батьки зареєстровані за різними адресами, зняти з реєстрації дитину до 14 років разом з одним із батьків можна за письмовою згодою другого у присутності особи, яка приймає заяву (тобто необхідний візит обох батьків до органу реєстрації), або на підставі засвідченої письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування);

• зняти з реєстрації місця проживання дитину за заявою законного представника можна за згодою інших законних представників;

 • зняти з реєстрації місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку чи піклування, можна за погодженням з органами опіки і піклування.

 

Отримати додаткові консультації з цього питання та інших правових питань Ви можете звернувшись до відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» за адресою: м. Надвірна , вул. Грушевського, 18, тел.: 2-80-51; 050-71-91-048.

Фото без описуЄдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно).

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД