Ситуація з поширенням COVID-19 в Україні залишається напруженою, особливо в деяких регіонах. Так, станом на ранок 13 серпня на Івано-Франківщині  зафіксовано 138 нових хворих.

Представники центральної та місцевої влади закликають жителів області та суб’єктів господарювання  до неухильного дотримання вимог постанови КМУ № 641 від 22.07.2020 р.  «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».  Адже до стрімкого зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію призводить, головним чином,  порушення карантинних обмежень та протиепідемічних вимог.

За даних обставин, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області щоденно, включаючи вихідні дні, проводять моніторингові відвідування цілого ряду підконтрольних об’єктів з метою перевірки  дотримання  протиепідемічних заходів.

Нагадаємо, що згідно рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС від 03.08.2020 р., в Тисменицькому районі та місті Івано-Франківську встановлено «помаранчевий» рівень епіднебезпеки,  який передбачає ряд заборон,  зокрема:

-  проведення масових заходів за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. м площі будівлі або території, де проводиться захід;

-  діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;

-  робота після 24-ї та до 7-ї години розважальних закладів та закладів  громадського харчування;

-  діяльність спортивних залів, фітнес-центрів   та інші.

 

Протягом минулих вихідних (08-09 серпня) фахівці Держпродспоживслужби провели моніторингові перевірки закладів громадського харчування області.

Так, всього перевірено 268 закладів, з яких працювали 213. Масові заходи проводились в 97 закладах,  порушення протиепідемічних вимог виявлено в 38 з них  (39 відсотків).

Весілля приймали в 44 закладах, з них в 27 випадках було зафіксовано  порушення протиепідемічних вимог  (61 відсоток).

Цифри свідчать самі за себе: показники порушень залишають стабільно високими.

 

Головне управління просить усіх охочих – представників громадськості, ресторанного бізнесу, ЗМІ та просто небайдужих краян – долучатись до моніторингових відвідувань закладів громадського харчування  як щоденно,  так і наступних вихідних – 15-16 серпня.

Звертаємо увагу: має місце ініціатива мера Івано-Франківська щодо звернення до органів центральної влади з метою дозволу на роботу спортивних та фітнес-клубів в адміністративних районах з «помаранчевим» рівнем епіднебезпеки. 

Крім того, сьогодні очікується анонсоване в ході брифінгу міністром охорони здоров’я М.Степановим  засідання Державної комісії з питань ТЕБ і НС,  на якому можливо буде оновлено рівні небезпеки поширення COVID-19 в Україні,  та  внесені відповідні зміни  до постанови КМУ № 641 від 22.07.2020 р. «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». 

 

Тому наголошуємо: Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області буде діяти та виконувати визначені повноваження лише згідно офіційно прийнятих рішень органів влади!