Фото без описуПодаткова знижка на навчання – це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з оплатою послуг навчання.

– До переліку витрат, на які поширюється податкова знижка, входять кошти, сплачені на користь українських закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Ви можете компенсувати частину вартості навчання за себе або члена сім’ї, проте лише 1-го ступеня споріднення: батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Хто може отримати податкову знижку на навчання?

Право на отримання такої знижки мають громадяни України, що офіційно працюють і отримують заробітну плату та відповідно оплачують вартість навчання у закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійно- технічної та вищої освіти за себе або членів сім’ї 1-го ступеня споріднення.

Важливо що: приватним підприємцям податкова знижка не надається; витрати на військову кафедру та інші додаткові послуги (курси) навчального закладу не враховуються; витрати на навчання за кордоном в розрахунок податкової знижки не включаються.

Який розмір податкової знижки?

Розмір податкової знижки — 18 % від вартості навчання. Однак, необхідно враховувати, що загальна сума податкової знижки в звітному році не повинна перевищувати суму річного загального оподаткованого доходу платника податку, тобто заробітної плати.

Як отримати податкову знижку на навчання?

Для того, щоб скористатися податковою знижкою на навчання, Вам потрібно: оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату; отримати від роботодавця довідку про доходи; до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік; подати документи на отримання податкової знижки в органи Державної податкової служби за місцем реєстрації та отримати протягом 60 днів податкову знижку.

Які документи необхідні?

Щоб повернути гроші за навчання, потрібно надати такий пакет документів:

- копія паспорта;

- копія ідентифікаційного номеру;

- довідка про доходи за формою №3;

- копія договору із закладом освіти; копія квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату навчання; оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

- податкова декларацію про майновий стан і доходи;

- заява, у якій зазначено реквізити рахунку для перерахування відшкодування.

 

Фото без описуНадвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД