ЗВЕРНЕННЯ

Розширення в Україні ринку алкогольних напоїв, тютюнових виробів, їх розмаїття та легкість придбання, нав’язлива реклама, а також своєрідна традиція вживання алкоголю та тютюнопаління часто є причинами ранньої смертності населення країни.

Протягом останніх років внаслідок масового пияцтва, алкоголізму та вживання наркотичних речовин українське суспільство занепадає.

Фото без описуЩорічно близько 400 тис. осіб в нашій державі вмирають внаслідок надмірного споживання алкоголю та через нездоровий спосіб життя.

Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі - ВООЗ) 20% українців вживають алкоголь в кількості, що набагато перевищує норму.

За даними ВООЗ рівень споживання алкоголю в Україні становить 13,9 літра на душу населення, що перевищує оптимальне значення у 3-7 разів та негативно впливає на показники здоров’я населення. Кумулятивним впливом тютюнової, алкогольної та наркотичної інтоксикації є зменшення очікуваної тривалості життя. Аналіз тенденцій смертності свідчить про її високий рівень саме з причин, безпосередньо пов’язаних з алкоголем, наркотиками та цигарками.

Відповідно до статистичних звітів у 2019 році амбулаторну допомогу з приводу вживання психоактивних речовин отримали 30377 жителів нашої області, з них щодо вживання алкоголю - 27349 осіб, вживання наркотичних речовин - 3028 осіб. Стаціонарну допомогу отримали 5148 пацієнтів, з них кожен десятий випадок - з алкогольним делірієм.

Надзвичайно тривожним явищем стає жіночий алкоголізм, оскільки контингент жіноцтва, залежного від оковитої, щороку збільшується і становить 10% від усіх випадків.

На медичному спостереженні в області перебуває 1500 споживачів наркотичних речовин. Програмою замісної підтримувальної терапії (призначення легальних наркотичних засобів) охоплено 365 наркозалежних осіб (34% від усіх наркозалежних).

Зловживання алкогольними напоями та наркотичними речовинами є головною причиною позбавлення батьківських прав. Виявлено 120 сімей, де є алко- та наркозалежні члени родини. З них у 90 сім'ях 120 дітей перебувають у складних життєвих обставинах, також 242 дітей охоплено соціальними послугами.

Залишається беззаперечним факт, що навіть незначні дози алкоголю, а також наркотичних речовин, можуть стати причиною великих нещасть: травм, автокатастроф, втрати працездатності, скоєння злочинів, насильства в сім'ї, її розпаду, втрати духовних потреб тощо. Надважливим завданням є профілактика вживання алкоголю та тютюнових виробів неповнолітніми, зменшення шкідливого впливу алкоголю на підростаюче покоління, пропаганда та популяризація ідей тверезого способу життя як основи та ключової складової процесу формування здорової нації.

На жаль, це не тільки особиста трагедія, але й соціальна.

Зважаючи на необхідність запобігання цим негативним явищам, звертаємося до всіх батьків із закликом відповідально ставитися до вихованнясвоїх дітей на засадах християнської моралі, адже від цього залежить їхнє майбутнє. Просимо бути для них прикладом здорового способу життя.

Впровадження заходів щодо профілактики тютюнопаління, наркотичних та алкогольних проблем серед учнів навчальних закладів вимагає якісно нового підходу. Ефективність профілактичних дій серед учнів пов’язана, передусім, із компетенцією дорослих, батьків та персоналу школи. Саме школа є ефективним місцем для розробки та впровадження політики щодо алкоголю та наркотиків, переходу до якісно нових технологій профілактичної роботи.

Сьогодні, як ніколи, особливо потребують нашої підтримки ті, хто повернулися з горнила війни, або ж і надалі "тримають" мирне небо над нашими головами, адже дуже часто саме в чарці вони знаходять відраду та "глушать" свій біль, свій страх, свої спогади.

Підтримаймо їх. Не даймо скотитися у прірву зневіри, не даймо, зрештою, знайти свою смерть.

Дорогі краяни! Наближається час Великого Посту! Будьмо мудрими! Будьмо милосердними до наших близьких та рідних! Любімо ближніх своїх не тільки на словах, а й підтримуймо їх добрими справами. Бо тільки спільними зусиллями можна побороти такі страшні недуги як алкоголізм і наркоманія.

 

Додаток до рішення обласної ради від 21.02.2020. № 1371-34/2020

 

Прийнято на тридцять четвертій сесії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання 21 лютого 2020 року