Фото без описуВ останній час майже всі говорять про захворювання на коронавірус та карантин. Миттєве поширення інформації про COVID-19 змушує людей задуматися про те,  як зберегти здоров'я і захиститися від вірусу. До відділу Надвірнянське бюро правової допомоги звернувся громадянин В. з питанням  щодо можливості примусового лікування особи, хворої на коронавірусну інфекцію.

Статтею 46 Конституції України встановлено право кожного громадянина на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Переліку особливо небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини й носійства збудників цих хвороб» №521 від 25.02.2020 р., до особливо небезпечних інфекційних хвороб був також віднесений і COVID-19. Це дозволило застосовувати на території України правовий режим карантину.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення» встановлено, що тільки вже хворі на особливо небезпечні інфекційні хвороби в разі відмови від госпіталізації підлягають примусовому стаціонарному лікуванню, а носії збудників зазначених хвороб та особи, які мали контакт з такими хворими, обов'язковому медичному нагляду і карантину у встановленому порядку.

Процедура обов’язкової госпіталізації осіб хворих коронавірусом, або будь-якими іншими небезпечними інфекційними хворобами, відповідальність за ухилення від обов’язкового медичного огляду і обов’язкової госпіталізації, чинним законодавством не передбачена. Тобто норма є, а процедури не має.

Фото без описуПримусова ізоляція застосовується лише до хворих на туберкульоз, які становлять значну небезпеку для оточуючих та відмовляються від лікування, а також до осіб з психічними розладами.

Для підтвердження факту хвороби потрібні відповідні діагностичні лікарські документи встановленого зразка. Якщо їх не має примусова шпиталізація є незаконною та свідчить про факт перевищення повноважень лікарів та інших осіб, наділених владними повноваженнями.

Чи можуть лікарі затримувати громадян та примусово ізолювати їх в закладах з підвищеним ризиком зараження, спираючись лише на ознаки, які можуть вказувати на будь-яку хворобу? Безумовно, ні. Якщо в людини є такі симптоми, як невисока температура тіла (до 38°С), кашель, нездужання, біль у горлі, порушення з боку ШКТ, і вони не супроводжуються специфічними та тяжкими симптомами, її не можуть просто так помістити до карантину. Вона може погодитись на госпіталізацію (відповідно до ст. 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я») чи лікуватись у домашніх умовах.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД