10 грудня 2018 року, в приміщенні Переріслянського ліцею відбулося перше засідання Ради регіонального розвитку Переріслянської об’єднаної територіальної громади.

Участь в засіданні взяли перший заступник Переріслянського сільського голови ОТГ Василь Непеляк, заступник Переріслянського сільського голови ОТГ Василь Гринчак, директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк та юрисконсульт центру Михайло Івашків, священик УАПЦ о. Андрій Луканюк.https://rada.info/upload/users_files/04354692/fe9366eb3e79e24f2d2cd15e82244ec8.jpg

   До розмови про перебіг реалізації реформи децентралізації та її основних досягнень долучилися депутати Переріслянської сільської ради ОТГ, члени виконавчого комітету, в.о. старост сіл які входять до складу ОТГ, керівники структурних підрозділів, керівники комунальних закладів громади. Також в роботі такого поважного засідання взяв участь уродженець с. Перерісль, директор ВО «Карпати» Дмитро Втерковський.

   Відкрила роботу форуму в.о. Переріслянського сільського голови ОТГ Любов Гук, яка презентувала ЗДОБУТКИ ГРОМАДИ за неповних 10 місяців роботи в форматі об’єднання, серед яких: створення КНП «Переріслянська амбулаторія загальної практики сімейної медицини» та КЗК «Переріслянський центр культури і дозвілля», реалізація інфраструктурних проектів. Громада стала переможцем другого раунду конкурсу програми «U-LEAD з Європою» – створення центру надання адмістративних послуг, та переможцем IX обласного конкурсу за проект «Збережімо землю – у нас її невеликий шматок» (встановлення контейнерних майданчиків для роздільного збору сміття). Реалізація цих проектів відбуватиметься у 2019 році. Окремо зупинилась на запровадженні в громаді «Бюджету участі», по якому розпочався процес голосування.

   Завдяки впровадженню реформи децентралізації влади власні доходи місцевого бюджету зросли в кілька разів. Це дало змогу значно покращити інфраструктуру в громадах – сказала доповідач.

   Завершивши доповідь, в.о. Переріслянського сільського голови ОТГ передала слово представникам медицини, освіти, культури та земельних відносин.

   Про хід медичної реформи в ОТГ, втому числі про придбання медичного обладнання, проінформувала юрисконсульт КНП «Переріслянська амбулаторія ЗПСМ» Мар’яна Яворська.

   По питаннях, які стосуються земель ОТГ, прозвучала доповідь начальника відділу земельних відносин, екології, комунальної власності, архітектури міста Любові Мазур.

   Про втілення у життя принципів «Нової української школи» та створення нового освітнього середовища в навчальних закладах громади розповів начальник відділу освіти, молоді і спорту, культури та туризму Іван Криска.

   Інформація про роботу культури, здобутки та плани на майбутнє, прозвучала з вуст методиста КЗК «Переріслянський ЦКіД» Ольги Багрійчук.

   Підсумковим був виступ директора ІФ ЦРМС Руслана Панасюка, який зауважив, що Переріслянська ОТГ показує хороші результати. Зокрема, сформовано команду професійних фахівців в усіх галузях, які повноцінно забезпечують реалізацію політики держави та стратегії розвитку ОТГ до 2025 року в частині покращення якості послуг та інфраструктури для мешканців громади. Хоча створення цієї громади не було передбачене Перспективним планом і тривалий час створення ОТГ з центром у Перерослі гальмувалось, проте надзвичайно висока мотивація місцевих мешканців і активна позиція голів сільських рад, які зараз виконують обов’язки старост, сьогодні втілилась у гарних результатах.

   Захід закінчився на оптимістичній ноті, з вірою та впевненістю у розвиток громади та в цілому держави Україна.