Фото без опису    31 жовтня 1953 р. група юних патріотів с. Перерісль виготовила національний прапор і підняла його у центрі села навпроти адмінприміщення сільської ради. Восьмикласники місцевої школи – 4 хлопці і 3 дівчини, пасучи корів на вигоні села, зініціювали такий патріотичний крок. Здійснили задум увечері, повісивши прапор на стовп, на якому цілодобово «вів пропаганду» гучномовець-брехунець.

    І ось ці події 65-річної давності знову ожили у розповідях одного з учасників підняття синьо-жовтого знамена у жовтні 1953-го та заснов­ника осередку Народного Руху у Перерослі, колишнього голови сільської ради Яреми Непеляка під час відкриття меморіальної таблиці.

    Урочистості з нагоди її відкриття, приурочені 65-річчю підняття синьо-жовтого прапора у с. Перерісль, відбулися минулої неділі. Опівдні колона ліцеїстів Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради під барабанний дріб на чолі з прапороносною групою вирушила від адмінбудинку Переріслянської сільської ради об’єднаної територіальної громади. Колону біля Символічної могили борцям за волю України зустрічали священики, громадськість села, гості урочистостей і духовий оркестр Надвірнянського районного будинку культури. Встановили меморіальну таблицю на приміщенні місцевого будинку культури, адже він побудований якраз на місці підняття стягу 65 років тому.

    Доброчинцем і фундатором виготовлення меморіальної таблиці виступив уродженець с. Перерісль, генеральний директор виробничого об`єднання «Карпати», почесний громадянин м. Івано-Франківська Дмитро Втерковський. Він висловив вдячність і захоплення мужнім вчинком своїх односельчан і зізнався, що вважав своїм синівським патріотичним обов`язком посприяти у такій благородній справі. Краєзнавець Ігор Андруняк розповів про цю подію на основі архівних документів, прочитавши лист міністра внутрішніх справ Української РСР генерал-лейтенанта Т. Строкача до московського міліцейського керівництва, датований 4 листопада 1953 р.

    Дмитра Втерковського та Ігоря Андруняка, а також Ярему Непеляка, Катерину Абрат-Пушко, першого заступника голови РДА Богдана Зеленчука, заступника голови районної ради Ігоря Писклинця, заступників Переріслянського сільського голови ОТГ Василя Непеляка і Василя Гринчака запросили відкрити меморіальну пам`ятку, яка нагадуватиме про відважний вчинок переріслянських юнаків і дівчат. Із пошаною озвучено імена і прізвища семи сміливців 1953-го: Яреми Непеляка, 1938 р. н., Катерини Абрат, 1936 р. н., Катерини Гуйтин, 1937 р. н., Ірини Кравчук, 1937 р. н., Михайла Абрата, 1937 р. н., Михайла Непеляка, 1937 р. н. та Івана Фединяка, 1937 р. н., котрі викарбувані на пам`ятці.

    Освятили меморіальну таблицю настоятелі церков Різдва Івана Хрестителя і святого отця Миколая – отці Василь та Андрій. Учні поклали букети квітів у синьо-жовтих барвах. Патріотичні і вітальні промови виголосили запрошені гості. А піднесенню святкового настрою додали учасники концертної програми: аматорський духовий оркестр РБК під керівництвом переріслянця Богдана Абрата, солісти Діана Непеляк та Андрій Насадюк, фольклорний колектив «Женчик».

   Перший заступник Переріслянського сільського голови ОТГ Василь Непеляк вручив пам`ятні нагороди Яремі Непелякові та Катерині Абрат-Пушко, а також родинам п`ятьох померлих патріотів, учасників патріотичного вчинку 31 жовтня 1953-го, та щиро подякував усім односельчанам і гостям, котрі долучилися до святкової церемонії – відкриття меморіальної таблиці до 65-річчя підняття синьо-жовтого прапора за часів окупаційної московської влади.

   Відчувалось, як ревно бережуть нашу національну святиню вихованці Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату, які маршовим кроком пройшлися під знаменом і урочисто віддали шану юним патріотам села. До Переросля на урочистості вони прибули із керівником закладу полковником Миколою Мартинюком.

   Завершили це величальне дійство виконанням гімну «Боже великий, єдиний» учасники народного аматорського колективу «Відродження» (кер. Василь Зіняк). А в серці відлунювали рядки ведучих:

Піднімімо вище наші прапори,

Шануймо нашу віру, нашу мову.

Українці, повертайтесь з чужини

У рідний край до отчого порогу!

 

Джерело: газета «Народна Воля»

http://volya.if.ua/2018/09/u-pererosli-urochysto-vidkryly-memorialnu-tablytsyu-yunym-smilyvtsyam