Фото без опису

Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного шоку з притаманними йому розладами гемодинаміки.

 

Холерні вібріони -  проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини.  Холерний вібріон знаходиться у фекаліях (випорожненнях) зараженої людини.  Дана хвороба характеризується легкістю зараження та швидким поширенням в Україні хворобу відносять до так званих «особливо небезпечних інфекційних хвороб». Сприятливість до холери сягає 95-100 %.

 

Хвороба поширюється, коли фекалії від інфікованої людини потрапляють на засоби повсякденного вжитку, у питну воду або у воду, яку люди вживають під час приготування їжі; або при вживанні риби чи іншого вилову з водойм, що заражені холерним вібріоном.

 

Захворювання зазвичай починається, як звичайний гастроентероколіт, викликаючи розлади шлунково-кишкового тракту. Характерні для холери  багаторазові водянисті випорожнення (можуть виглядати як каламутна рисова вода), блювота, що призводить до значного зневоднення організму. Озноб та підвищення температури до 38°C, зі зниженням до 34°C при прогресуванні хвороби, м'язова слабкість, судоми, слабкість, задишка, зниження тиску.  Перебіг хвороби може бути від легкого до блискавичного, коли смерть хворого наступає вже через декілька годин від початку.

 

                         Профілактика захворювання: 

  • Миття рук після відвідування туалету, перед вживанням їжі;

  • Вживати і використовувати під час приготування їжі воду з перевірених джерел або кипячену;

  • Ретельно мити  фрукти та овочі перед вживанням;

  • Під час приготування їжі піддавати її термічній обробці                         ( особливо морепродукти, рибу). Готову їжу зберігати в закритому вигляді у холодильнику;

  • Купатися тільки у дозволених водоймах, не заковтувати воду;

  • У випадку розладів шлунково- кишкового тракту не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.