Відповідно до оперативної інформації
Головного управління Держпродспоживслужби
в Чернівецькій області, на території одного з
населених пунктів Брусницької територіальної
громади Вижницького району Чернівецької
області зареєстрований спалах пташиного грипу
в дикій фауні.
Захворювання дикої птиці (лебедя) встановлено
Вінницькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби (звіт
про результати досліджень патологічного/біологічного матеріалу від 30.01.2024 №
000411 п.м./24).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху пташиного грипу
проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням
якої затверджено план з ліквідації грипу птиці, визначено межі епізоотичного
осередку, зони захисту та нагляду.
Додатково повідомляємо:
- в зону захисту увійшло с. Завалля Снятинської територіальної громади
Коломийського району Івано-Франківської області;
- в зону спостереження увійшли: с. Драгасимів, с. Запруття, с. Горішне
Залуччя, с. Княже, с. Хутір Будилів, с. Будилів, с. Прутівка, м. Снятин (Микулинці,
Луги) Снятинської територіальної громади Коломийського району Івано-
Франківської області.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення
розповсюдження збудника пташиного грипу відповідно до вимог Інструкції з
профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547, який
зареєстрований в Міністерстві юстиції України 08.11.2011 за № 1277/20015.
Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення,
утримання та обігу птиці, рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із
зазначеною територією.

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в благополучних районах:
 Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
 Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі
сторонньою птицею.
 Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо
пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід
піддавати профілактичному карантинуванню. При виявленні мертвої птиці, прояві
ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
 Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією
метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з
подальшою їх дезінфекцією.
 Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї
мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
 Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати
корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях,
недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
 Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці
(проварювати, запарювати).
 При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє
середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
 На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю
для огляду і вакцинації.
 Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при
виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях
необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного
пункту.
 Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією
птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній
термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно
супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70  0 С протягом як
мінімум 5 хвилин;
– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї,
самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з
мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти
захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат,
гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком
тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові
пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці
запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.