На даний час в Україні досить складна епізотична ситуація щодо грипу
птиці.У зв’язку з реєстрацією спалахів грипу птиці в індивідуальному
секторі ,а пізніше у великих господарствах.Основним джерелом зараження
та перенесення захворювання є дика перелітна і синантропна птиця .Тому
просимо вжити заходів ,які забезпечать недопущення занесення і поширення
збудника на території вашої громади.
Грип птиці — висококонтагіозне вірусне захворювання птиці, яке у диких
птахів може протікати безсимптомно, проте серед домашньої птиці може
викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Існує ризик передачі
хвороби людині.
Надвірнянське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує, що
дотримання вимог біобезпеки – найбільш ефективний захід для уникнення
зараження поголів’я грипом птиці як в комерційних так і в особистих
селянських господарствах.
Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно виконувати
вимоги, передбачені «Ветеринарно-санітарними правилами для птахівничих
господарств і вимоги до їх проектування» та «Ветеринарно-санітарними
вимогами утримання птиці в особистих селянських господарствах», а саме:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть
попередження виникнення захворювання птиці;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо
водоплавними і синантропними птахами;
- притримуватись режиму «закритого» типу (не допускати вигулу (виходу)
домашньої птиці за межі дворової території);
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
- утримувати різні види птахів окремо;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для
проведення клінічного огляду;
- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки
при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати територіальний орган Держпродспоживслужби в районі про
наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або
біотермічним методом;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.
Шляхи передачі та розповсюдження:
-мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
- хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і
ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
- зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої
птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими
предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці,
незнешкодженими відходами забою, яйцями.
- поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі
людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими
(або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
- мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є
резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.
Клінічні ознаки:
- загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення
температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі;
риніт; кон’юнктивіт.
- у курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок);
набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках;
діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
- у водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на
зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
З метою недопущення поширення збудника грипу птиці необхідно вжити
заходи з ліквідації осередку захворювання. При виявленні перших ознак
захворювання чи незвичної поведінки птиці, особливо у випадку масової
загибелі домашньої чи дикої птиці, необхідно терміново сповістити
територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем виявлення такої птиці.