Увага! В Чернівецькій області зареєстровано грип птиці в дикій фауні з потенційною загрозою занесення на територію Івано-Франківської області
Відповідно до оперативної інформації
Головного управління Держпродспоживслужби
в Чернівецькій області, на території одного з
населених пунктів Брусницької територіальної
громади Вижницького району Чернівецької
області зареєстрований спалах пташиного грипу
в дикій фауні.
Захворювання дикої птиці (лебедя) встановлено
Вінницькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби (звіт
про результати досліджень патологічного/біологічного матеріалу від 30.01.2024 №
000411 п.м./24).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху пташиного грипу
проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням
якої затверджено план з ліквідації грипу птиці, визначено межі епізоотичного
осередку, зони захисту та нагляду.
Додатково повідомляємо:
- в зону захисту увійшло с. Завалля Снятинської територіальної громади
Коломийського району Івано-Франківської області;
- в зону спостереження увійшли: с. Драгасимів, с. Запруття, с. Горішне
Залуччя, с. Княже, с. Хутір Будилів, с. Будилів, с. Прутівка, м. Снятин (Микулинці,
Луги) Снятинської територіальної громади Коломийського району Івано-
Франківської області.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення
розповсюдження збудника пташиного грипу відповідно до вимог Інструкції з
профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547, який
зареєстрований в Міністерстві юстиції України 08.11.2011 за № 1277/20015.
Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення,
утримання та обігу птиці, рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із
зазначеною територією.
Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в благополучних районах:
Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі
сторонньою птицею.
Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо
пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід
піддавати профілактичному карантинуванню. При виявленні мертвої птиці, прояві
ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією
метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з
подальшою їх дезінфекцією.
Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї
мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати
корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях,
недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці
(проварювати, запарювати).
При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє
середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю
для огляду і вакцинації.
Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при
виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях
необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного
пункту.
Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією
птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній
термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно
супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0 С протягом як
мінімум 5 хвилин;
– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї,
самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з
мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти
захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат,
гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком
тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові
пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці
запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.