Фото без опису

Для ефективної роботи щодо захисту дітей і підлітків необхідна злагоджена взаємодія органів виконавчої влади, державних установ сфери освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, структурних підрозділів виконавчих комітетів рад, також громадських організацій, що працюють для профілактики негативних явищ у підлітковому середовищі.

Сьогодні однією з головних проблем у профілактиці та протидії домашньому насильстві, яке, безумовно, виступає однією з причин соціального сирітства є відсутність співпраці між суб’єктами соціальної роботи та не координованість їхніх дій.

З метою організації результативної роботи з запобігання випадків домашнього насильства, профілактики соціального сирітства, удосконалення системи соціальної роботи з сім’ями, що мають дітей і перебувають у складних життєвих обставинах службою у справах дітей Переріслянської сільської ради проведено робочу зустріч із керівниками відділу освіти та молоді, відділу соціального захисту населення, працівниками «КНП «Переріслянська амбулаторія ЗПСМ», старостами сіл, керуючим справами(секретарем) виконавчого комітету та заступником сільського голови.

Учасниками заходу розглянуто тему «Ефективна взаємодія суб’єктів соціальної роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству» в рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім'ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Обговорено норми Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі та Порядок забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження, затверджені Кабінетом Міністрів України.

Розглянуто повноваження суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, суб’єктів соціальної роботи та їх взаємодію.

Обговорено важливість виявлення сімей з дітьми, які перебувають на ранніх етапах вразливості, підтримки біологічної сім’ї дитини, виявлення та організацію першочергових заходів соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах через жорстоке поводження з ними (домашнє насильства).

Обговорено результати проведених профілактичних рейдів у кризові сім’ї, їх ефективність та подальша соціальна робота суб’єктів з метою профілактики недопущення випадків домашнього насильства над дітьми.

Визначено основні завдання суб’єктів взаємодії:

  • надання необхідної допомоги та підтримки сім’ям опікунів, піклувальників, прийомній сім’ї у створенні належних умов для їх належного функціонування та захисту прав дітей під опікою;
  • прогнозування проблем, з якими сім’я та дитина можуть зіткнутись у подальшому;
  • забезпечення комплексного контролю за умовами утримання і виховання дітей в прийомній сім`ї, сім’ях опікунів, піклувальників;
  • доступності послуг для дітей з особливими потребами, зокрема дітей з інвалідністю, та сімей, у яких виховуються такі діти;
  • сімей, які мають дітей з інвалідністю, послугами з підтримки з урахуванням потреб таких дітей та сімей, зумовлених інвалідністю дитини;
  • розвитку послуг з підтримки сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою збереження сім’ї для дитини.

Учасниками запропоновано покращення механізмів взаємодії суб’єктів, що надають соціальні послуги, та суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю під час здійснення ними заходів щодо виявлення сімей з дітьми, що можуть потрапити у складні життєві обставини, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах.

За підсумками проведеного заходу учасникам рекомендовано організувати і провести серед населення, зокрема серед дітей та молоді, інформаційних кампаній щодо запобігання та протидії насильству, роз’яснення його форм, проявів і наслідків.


Фото без описуФото без описуФото без опису