Холера та інші кишкові інфекції

 

Фото без опису

З настанням літнього періоду на часі нагадати про групу інфекційних хвороб, які характеризуються переважним ураженням кишечника. До гострих кишкових інфекцій (ГКІ) відносяться – дизентерія, черевний  тиф,  сальмонельози, шигельоз, холера тощо. Механізм передачі збудника інфекції – фекально-оральний. Шляхи розповсюдження: харчовий, водний, контактно-побутовий. Факторами передачі можуть бути:

  • харчові продукти, інфікування яких може відбуватись в процесі їх приготування, транспортування, зберігання та реалізації;
  • питна вода – при бактеріологічному забрудненні в зонах санітарної охорони водопроводів, порушенні режиму очистки та знезараження води, аваріях на   каналізаційних мережах;
  • предмети побуту (посуд, іграшки тощо).

Необхідно відмітити і значення рук, як фактора передачі збудників кишкових інфекцій.

Найважчою з цих хвороб є холера. Спалахи холери обумовлені залученням до епідемічного процесу факторів передачі, що спричиняють масові ураження, зокрема переважно – питної води. Бактеріальному забрудненню питної води та виникненню спалахів гострих кишкових інфекційних хвороб сприяє руйнування водопровідних мереж, тривала відсутність якісної питної води . А можливому розповсюдженню холери та інших кишкових інфекцій сприяють міграційні процеси у зв’язку з воєнними діями та велике  скупчення людей.  

Першими симптомами холери та гострих кишкових інфекцій 

є діарея та блювота, що призводять до різкого зневоднення організму. При холері, як правило пронос передує блюванню, випорожнення через 2-3 години стають  рясними, водянистими, прозорими, з пластівцями слизу, набувають  вигляду «рисового відвару», без запаху, зрідка можуть мати слабкий запах свіжо патраної риби. Хвороба швидко прогресує тому за перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Профілактика захворювань базується на покращенні санітарного  стану населених пунктів, особливо системи водопостачання, закладів громадського харчування, об’єктів стихійної  торгівлі.

Щоб зберегти здоров’я та не захворіти на кишкові інфекції та холеру дотримуйтесь основних правил:

  • піддавайте їжу термічній обробці;
  • слідкуйте за терміном придатності та умовами зберігання продуктів харчування;
  • кип’ятіть воду;
  • фрукти та овочі перед вживанням обов’язково мийте;
  • часто і правильно мийте руки.

Дотримання правил особистої гігієни та своєчасне звернення за медичною допомогою збереже ваше здоров’я.

   Бережіть своє здоровя та здоров’я своїх рідних і  близьких!

 

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                            Л. Клим’юк