Негайно закрити органи дихання хусткою, шарфом чи надіти медичну маску, дістатися укриття та стежити за офіційною інформацією від влади – найперше, що необхідно робити під час радіаційної тривоги.

У разі аварії на Запорізькій АЕС необхідно якомога швидше надіти маску, респіратор або ватно-марлеву пов'язку; зайти до укриття, підвалу або будинку та щільно закрити вікна, двері; герметизувати отвори скотчем або мокрою тканиною; триматися якомога далі від

Також необхідно мати дводенний запас питної води, створити запаси технічної води. їжі в герметичних ємностях.

Запас води треба розрахувати відповідно до кількості членів родини — 20 літрів на одну людину.

Потрібно мати будь-які продукти харчування, які мають герметичне пакування: консерви, вакуумовані продукти.  Розраховувати, що запас їжі вам потрібен на дві доби. Перша доба — перечекати, коли буде оголошена евакуація, а друга — щоб безпечно евакуюватися до визначеного місця евакуації".

Одразу, як пролунає попередження про радіаційну небезпеку, треба випити йодид калію. Втім, його не можна вживати людям, віком понад 40 років та тим, які мають захворювання щитовидної залози.

"Якщо ви ще не отримали калій йодид, а вам він показаний, ви повинні звернутися до свого сімейного лікаря в центр ПМЗД або в лабораторію , і отримати запас пігулок. Після отримання сигналу про ядерну небезпеку, ви повинні знаходитися в укритті щонайменше одну добу. За добу рівень радіації зменшується в сотні разів".

Для дітей та тварин потрібно підготувати записки з їхніми даними та контактами близьких і прикріпити до одягу. Також необхідно зібрати тривожну валізу.

Людина, почувши сигнал повітряної тривоги, або "Увага всім", одразу повинна взяти тривожну валізу та покинула місце. У тривожну валізу входять: документи, паспорти, дублікати ключів від квартири, машини. Мають бути продуктові набори, питна вода, сірники, ліхтар, радіоприймач, якщо ви будете знаходитися в захисній споруді, змінний одяг, захисні пов’язки.